Izvor: RTS, 01.Avg.2021, 21:33

Blinken: Uvereni smo da je Iran napao tanker

Američki državni sekretar Entoni Blinken i britanski šef diplomatije Dominik Rab uvereni su da je Iran u četvrtak kod obala Omana izveo napad na tanker kojim je rukovodila izraelska kompanija.
Entoni Blinken je izjavio da za čin kao što je napad na tanker nema opravdanja, kao i da SAD sa partnerima u regionu razmatraju naredne korake i odgovor na napad, saopšteno je iz Stejt departmenta, navodi Rojters.

I britanski šef diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dominik Rab rekao je da je veoma verovatno da je Iran koristio jedan ili više dronova da izvede "nezakonit i bezobziran" napad.
"Verujemo da je napad bio nameran, ciljan i da predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava od strane Irana", rekao je Rab i istakao da Velika Britanija sa partnerima radi na "usaglašenom odgovoru".
Dve osobe poginule su u napadu dronom na naftni tanker, kojim upravlja "Zodijak maritim" u vlasništvu izraelskog milijardera Ejala Ofera.
Brod je plovio pod zastavom Liberije kada je u četvrtak napadnut kod obala Omana, a kompanija je saopštila da se još uvek utvrđuju sve okolnosti.
Izrael je za napad optužio Iran, koji je odbacio optužbe.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SAD i Velika Britanija: Uvereni smo da je Iran izveo napad na izraelski tanker kod Omana

Izvor: Blic, 01.Avg.2021

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da su SAD uverene da je Iran u četvrtak kod obala Omana izveo napad na tanker kojim je rukovodila izraelska kompanija, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.