Bivši rumunski predsednik pred sudom zbog zločina iz 1989.

Izvor: N1 televizija, 22.Maj.2018, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši rumunski predsednik pred sudom zbog zločina iz 1989.

Nekadašnji predsednik Rumunije Jon Ilijesku pojavio se pred sudom zbog optužbi za zločine protiv čovečnosti navodno počinjene tokom rušenja komunizma u toj zemlji.

Optužbe se odnose na pet dana tokom kojih je Ilijesku preuzeo vlast nakon što je komunistički lider Nikolae Čaušesku pobegao iz Bukurešta 22. decembra 1989. Čaušeskua i njegovu ženu je preki sud osudio na smrt i streljani su 25. decembra. Tokom pobune je život izgubilo oko 1.100 ljudi, a najveći deo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << njih posle Čaušeskuovog pada.

Tužilaštvo tvrdi da Ilijesku, koji je imao vojnu vlast u vreme pobune, nije zaustavio "brojne situacije" u kojima su ljudi bespotrebno stradali.

Ilijesku (88) nije davao izjave, ali je njegov advokat Adrijan Georgesku rekao da je bivši predsednik u to vreme verovao da su koraci koje je preduzimao bili "potpuno iskreni i ispravni".

Posle pada komunizma Ilijesku je tri puta bio biran za predsednika države.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.