Bivši dvostruki agent: Ruski špijuni moraju da spasu svet

Izvor: B92, 10.Nov.2017, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši dvostruki agent: Ruski špijuni moraju da spasu svet

Bivši britanski obaveštajac koji je kao dvostruki agent radio za SSSR Džordž Blejk kaže da ruski špijuni sada imaju "tešku i kritičnu misiju" spasavanja sveta.

To je saopštila ruska Spoljna obaveštajna služba.

Blejk koji živi u Rusiji od bekstva iz britanskog zatvora 1966, rekao je da ruska Spoljna obaveštajna služba mora "spasti svet u situaciji kada su neodgovorni političari u program stavili opasnost od nuklearnog rata i rezultirajućeg samouništenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čovečanstva".

"To je istinska bitka između doba i zla", naveo je 95-godišnji bivši špijun u saopštenju ruske službe koju su prenele ruske novinske agencije.

Blejk je rekao da je terorizam "ostavio krvave tragove u mnogim delovima sveta".

Šef ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin čestitao je Blejku rođendan, navodeći da je on uzor za zaposlene u toj službi.

Kao dvostruki agent, Blejk je predao neke od najčuvanijih britanskih tajni Sovjetskom Savezu, uključujući planove Zapada da prisluškuje sovjetske komunikacije iz podzemnog tunela u Istočnom Berlinu.

Blejka je 1961. odao jedan Poljak koji je prebegao, posle čega je Britanac osuđen na 42 godine zatvor, ali je u oktobru 1966. uspeo da pobegne uz pomoć nekoliko ljudi koje je upoznao iza rešetaka.

Dva meseca je Blekj proveo skriven kod svog pomoćnika, a onda je preko Evrope prevezen do Istočnog Berlina u drvenom sanduku zakačenom ispod automobila.

Blejk je u intervjuu 2012. za ruski državni dnevnik rekao da je se dobro prilagodio životu u Rusiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BIVŠI DVOSTRUKI AGENT: Ruski špijuni moraju da spasu svet

Izvor: Kurir, 10.Nov.2017

Bivši britanski obaveštajac koji je kao dvostruki agent radio za SSSR Džordž Blejk kaže da ruski špijuni sada imaju "tešku i kritičnu misiju" spasavanja sveta. To je saopštila ruska Spoljna obaveštajna služba.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.