Bivša predsednica Malte zgrožena zbog tretmana srpske dece

Izvor: RTS, 17.Dec.2019, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivša predsednica Malte zgrožena zbog tretmana srpske dece

Bivša predsednica Malte i šefica organizacije Juročajld Mari-Luiz Koleiro Preka sastala se sinoć sa roditeljima iz Srbije, čijoj deci preti progon sa Malte, saznaje RTS. Vladi Malte predata peticija sa 3.000 potpisa, među kojima su i brojne poznate ličnosti.
Bivša predsednica Malte Mari-Luiz Koleiro Preka je tokom sinoćnjeg sastanka sa roditeljima izrazila zgroženost zbog tretmana 22 srpske dece, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojima preti progon sa Malte.

Ona je, kako saznajemo, izrazila podršku roditeljima poreklom iz Srbije, koji se suočavaju sa problemom jer administracija Malte ne želi da odobri boravišne dozvole za decu.
Njima su nedavno poslate odbijenice, a kao razlog navedeno je to što roditelji nemaju dovoljne prihode.
Bivša predsednica Malte predložila je roditeljima da zatraže advokatsku pomoć i ukazala im na to da Agencija koja se bavi izdavanjem boravišnih dozvola krši brojne podzakonske akte. 
Ništa od Božića u Srbiji Vladica Đorđević, čija ćerka nije dobila boravišnu dozvolu iako je rođena na Malti, rekao je za RTS da je porodica planirala da božićne praznike provede u Srbiji.
Zbog novonastale situacije, ne smeju da napuste ostrvo i posete familiju u domovini.
"Mi smo dobili taj plavi papir i planirali smo da dođemo na dve nedelje u januaru. Rekli su nam prvo da možemo, ali, dok ne rešimo situaciju, ne možemo. Ne smemo da idemo", ispričao je Vladica. 
Predata peticija  Prema najnovijim informacijama do kojih je došao RTS, za manje od 24 sata prikupljeno je 3.000 potpisa za peticiju kojom se zahteva da deca ostanu na Malti sa svojim roditeljima.
Peticija koju su potpisale brojne javne ličnosti, predata je Vladi, rekao je za RTS Vladica Đorđević.
Šta će zatim biti, roditelji za sada ne znaju, kaže Đorđević, zbog nedavne smene premijera. Prepostavljaju da će tek nakon formiranja nove vlade njihovo pitanje biti razmotreno.
Široka podrška javnosti  Roditelji iz Srbije su dobili i široku podršku nevladinih organizacija, poznatih ličnosti i medija na Malti, rekla je za RTS Maja Blagojević Braun, predstavnica srpske zajednice na Malti. 
Među njima su i ambasador kulture Malte, tenor Džozef Kaljeha, nadbiskup Čarls Skikluna, Komora psihologa Malte, Udruženje pedijatara Malte, Udruženje psihijatara Malte.
Prema rečima Maje Blagojević Braun, na kršenje prava srpskih radnika ukazuju i mediji na Malti.
Kako saznajemo, predsednik Malteško-srpske zajednice Predrag Andrejević gostovaće u petak sa decom na Net TV i dodatno pojasniti situaciju u kojoj su se našli državljani Srbije. 
Brojni advokati ponudili su roditeljima besplatno zastupanje u žalbenom postupku pred Apelacionim sudom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Zgrožena sam"

Izvor: B92, 17.Dec.2019

Valeta -- Bivša predsednica Malte i šefica organizacije "Juročajld" Mari-Luiz Koleiro Preka sastala se s roditeljima iz Srbije, čijoj deci preti progon sa Malte...Nakon tog sastanka ona je rekla da je zgrožena zbog tretmana 22 srpske deteta...Bivša predsednica Malte izrazila je podršku roditeljima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.