Berlin potvrdio da SAD razmišljaju o smanjenju trupa u Nemačkoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2020, 19:53

Berlin potvrdio da SAD razmišljaju o smanjenju trupa u Nemačkoj

Nemačka vlada prvi put je potvrdila danas da SAD razmišljaju o smanjenju broja broj svojih vojnika raspoređenih u Nemačkoj, naglašavajući da za sada nije doneta nikakva odluka.

"Vlada je informisana da se unutar američke administracije razmišlja o smanjenju prusustva američkih oružanih snaga u Nemačkoj. Ali po mom saznanju za sda nema definitivne odluke", rekla je portparolka vlade Ulrike Demer u Berlinu potvrđujući informacije američkih medija.

Vašington >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nije za sada potvrdio taj plan.

Američki dnevnik Vol strit džornal (Wall Street Journal) u petak je otkrio, pozivajući se na anonimne izvore u vladi u Vašingtonu, da je presednik SAD donald Tramp naredio Pentagonu da smanji broj američkih vojnika u Nemačkoj na 25.000, što je smanjenje od 9.500 ljudi.

Takva odluka znači znantno smanjenje američkog angažovanja u evropskoj odbrani u okviru NATO.

Informacije su izazvale zabrinutost Nemačke, a već u nedelju je nemački šef diplomatije Hajko Mas naglasio da je bliska saradnja  u interesu obe zemlje.

"Ako to rezultira povlačenjem dela američkih vojnika mi ćemo to primiti k znanju. Mi cenimo saradnju sa američkim vojnim snagama koja je u interesu naše dve zemlje", rekao je Mas za list Bild am Zontag.

Drugi politički zvaničnici u Berlinu su bili direktniji, tako je koordinator vlade za transatlantske odnose Peter Bejer rekao da bi to bio težak udarac za nemačko-američke odnose i potencijalni rizik za bezbednost.

Trenutno oko 34.500 američkih vojnika sa porodicama živi na 21 američkoj vojnoj bazi u Nemačkoj. Broj vojnika može da dostigne 52.000 u vreme rotacija ili za vreme manevara.

Bela kuća i Pentagon odbili su da demantuju ili potvrde informacije Vol strit džornala.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.