Beograd u svetu ima pet gradova probratima, a sa više od 20 specijalne  veze

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jun.2018, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd u svetu ima pet gradova probratima, a sa više od 20 specijalne veze

Beograd ima pet gradova pobratima, dok sa više od 20 gradova u svetu ima specijalne i prijateljske veze koje, izmedju ostalog, doprinose i razvoju grada i gradskih službi.

Pobratimi su Šangaj, Ljubljana, Čikago, Krf i Koventri, a neke od tih veza traju duže od pola veka, rečeno je Beti u Upravi Grada Beograda.

Beograd je poslednji sporazum o bratimljenju potpisao u maju sa Šangajem, koji je nesumnjivo jedan od najvećih i najbrže rastućih gradova na svetu, naveli >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su u toj upravi i dodali da je za Beograd veoma važno da uči od velikih gradova.

"Svake godine Grad Beograd potpisuje sporazume o saradnji sa sve više gradova koji podrazumevaju saradnju u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, sporta, zaštite životne sredine, turizma. Oni su polazna tačka za konkretnu saradnju i razmenu znanja i iskustava na osnovu kojih se grad i njegove službe razvijaju", naveli su iz gradske uprave.

Beograd je tokom 2017. godine potpisao šest dokumenata o medjunarodnoj saradnji, i to sa Sarajevom, Rabatom, Moskvom, Seulom, provincijom Hunan i Šangajem - koja je ove godine dignuta na viši nivo.

Tokom 2016. godine potpisan je protokol o saradnji sa Astanom, Teheranom i Bernom. Beograd specijane veze ima sa Minskom od 2014, Skopljem od 2012, Podgoricom od 2010, Šenženom od 2009, Banja Lukom od 2005, Zagrebom od 2003.

Beograd i Kijev potpisali su Protokol o saradnji 2002. godine, sa Bukureštom to je učinjeno 1999. godine, Tel Avivom 1990, Pekingom 10 godina ranije, Berlinom pre 40 godina, Rimom 1971, Budimpeštom 1970, Atinom 1966.

Najstarije prijateljstvo je sa gradom Koventri i 2017. godine obeležilo je šest decenija.

U godini kada je navršeno 60 godina od bratimljenja Beograda i Koventrija, Beograd je prošle godine poslao Koventriju drvenu gradju za izgradnju, u ratu razrušenog pozorišta. U znak zahvalnosti, ta kulturna institucija dobila je ime "Beogradski teatar".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.