Beograd oko podneva ponovo bio najzagađeniji grad na svetu

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jan.2020, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd oko podneva ponovo bio najzagađeniji grad na svetu

Beograd je i danas u vrhu svetske liste gradova u kojima je vazduh veoma zagađen, pokazuju podaci mernih stanica koje je preneo sajt Air Visual.

Srpska prestonica je prema merenjima oko podneva bila najzagađeniji grad na svetu.

Sa nešto više od 202 mikrograma P.M. 2.5 čestica po kubnom metru vazduh u Beogradu je još jednom došao do krajnjeg stadijuma kada je reč o zdravlju čoveka, i smatra se opasnim po zdravlje.

Foto: Twitter @nedavimobgd >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Po podacima od 14 časova Beograd je na drugom mestu te liste, iza Sarajeva.

I na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda "Beoeko" navodi se da je vazduh u glavnom gradu zagađen.

Osetljivim grupama, u koje spadaju deca, stariji i osobe sa bolestima srca i pluća preporučuje se da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnoj sredini dok se ostalima preporučuje da prave češće pauze u aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

U proteklim nedeljama svedočili smo da nije samo vazduh u prestonici lošeg kvaliteta, već se zabrinjavajuća očitavanja P.M. 2.5 i P.M. 10 čestica pokazuju u brojnim mestima u Srbiji.

Prema najnovijim podacima, izuzetno nezdrav vazduh dišu građani Kosjerića, koji je po zagađenosti odmah iza Beograda.

U deset najzagađenijih u Srbiji pored pomenutih mesta spadaju i Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Niš, označeni crvenom bojom kao nezdrave životne sredine.

Prethodnih nedelja lekari su upozoravali da kod ovolikog zagađenja nema mnogo načina da se zaštitimo, sem ne izlaženje bez preke potrebe, provetravanje prostorija u večernjim satima i pojačane zdravstvene kontrole hroničnih bolesnika.

Građani u zemlji ali i regionu organizovali su poslednjih nedelja proteste kojima su iskazali nezadovoljstvo zbog ekstremnog zagađenja vazduha.

Udruženje „Ulice za bicikliste“ danas organizuje biciklističku vožnju „Kritična masa“, 106. put po redu. Vožnja počinje u 14.30 sa Trga Nikole Pašića, najavljuju iz Udruženja, sa idejom da skrenu pažnju na probleme zagađenosti vazduha.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Beograd danas drugi glavni grad na svetu sa najzagađenijim vazduhom

Izvor: Danas, 26.Jan.2020, 12:13

Prema podacima sajta airvisual, Beograd je danas, u 10,30 sati, drugI najzagađeniji glavni grad u svetu, posle Pekinga. Indeks kvaliteta vazduha u BeogradU je 198, a u Pekingu 236.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.