„Beli orlovi“ stigli u Srbiju: O kakvim borbenim mašinama se zapravo radi?

Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2020, 20:59

„Beli orlovi“ stigli u Srbiju: O kakvim borbenim mašinama se zapravo radi?

Modernizovani tenk T-72MS „Beli orao“ predstavlja eksportnu verziju osnovnog borbenog tenka T-72B3. Njega odlikuje izuzetno kvalitetan sistem za upravljanje vatrom koji uključuje i panoramski nišan komandira tenka PK PAN „Sokolovo oko“ koji se nalazi u opremi modernizovanog tenka sledeće generacije T-90M.
Prva dva tenka od ukupno 30 tenkova T-72MS „Beli orao“ koje je Rusija donirala Republici Srbiji, stigli su na vojni aerodrom „Batajnica“ koji se nalazi neposredno pored Beograda. Kako je ministar Vulin izjavio u maju prošle godine, tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, prenosi Russia beyond. U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2 (pretpostavka da se radi o modernizovanoj varijanti BRDM-2MS, primedba prevodioca), od kojih su neki već stigli u Srbiju, prenosi internet portal Balkanist.ru. Ruski vojni ekspert Fjodor Boldirjov ocenio je da ruski tenkovi T-72MS kao i srpski Mi-84 „imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, što će im olakšati eksplotaciju u Srbiji. On je dodao da u ovom momentu „Srbiji nije nužna savremenija oklopna tehnika s obzirom na znatno slabije potencijale susednih zemalja kada je reč o vojnom aspektu“. Prema pisanju američkog portala The National Interest eksportna verzija ruskog osnovnog borbenog tenka T-72B3 nosi oznaku T-72B1MS „Beli orao“, gde obe varijante (kako za rusku armiju tako i za inostrane kupce) sadrže veliki broj istih komponenti kada je u pitanju oprema. Tako na primer i jedan i drugi tenk poseduju nišanski sistem „Sosna-U“ sa usavršenim sistemom za upravljanje vatrom i termovizijom. Pored toga T-72B1MS poseduje panoramski nišan komandira tenka PK PAN „Sokolovo oko“. Upotreba ovog opto-elektronskog sistema omogućava posadi tenka T-72B1MS da stekne daleko bolju situacionu svest na bojnom polju. Autor publikacije napominje da se sličan sistem nalazi i u opremi modernizovanih tenka T-90M. Ipak, eksportna verzija tenka T-72B1MS je slabija od verzije T-72B3 kada je reč o kvalitetu oklopne zaštite. Naime njegova dinamička oklopna zaštita koja se sastoji od sistema „Kontakt-1“ je inferiornija od sistema „Kontakt-5“, a posebno „Relikt“ koji se nalaze ruskim osnovnim borbenim tenkovima. Srpska vojna industrija radi na svojim sistemima dinamičke zaštite i moguća je u perspektivi domaća modifikacija ovog tenka, ali i nabavka sistema Kontakt-5 / Relikt ukoliko to bude neophodno. Russia beyond

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.