Barselona: Država igra na kartu provokacije

Izvor: RTS, 17.Okt.2017, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barselona: Država igra na kartu provokacije

Katalonska vlada osudila je u ponedeljak kasno uveče odluku o produženju pritvora dvojici uticajnih separatističkih lidera kao "akt provokacije" španske države. Ministar pravde Španije Rafael Katala izjavio je da je zadržavanje u pritvoru dvojice katalonskih aktivista bila sudsko, a ne političko pitanje.
"Država igra na kartu provokacije... ali ljudi neće pasti na tu provokaciju", rekao je portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << katalonske vlade Hordi Turulj katalonskom kanalu TV3, prenosi AFP.

Prethodno je španski Visoki sud saopštio da je naložio da dvojica lidera katalonske separatističke organizacije ostanu u pritvoru dok su pod istragom zbog sumnje na izazivanje pobune.
Tužilaštvo je navelo da su predsednik organizacije Asemblea nasional Katalana (ANC) Hordi Sančes i predsednik udruženja Omnium Kultural, Hordi Kuiksart, bili glavni organizatori referenduma o nezavisnosti Katalonije.
Sančes i Kuiksart optuženi su da su podsticali stotine demonstranata da blokiraju policiju dok je vršila racije po kancelarijama regionalne vlade uoči referenduma o nezavisnosti koji je Katalonija održala 1. oktobra, uprkos zabrani Madrida.
Španski ministar pravde Rafael Katala izjavio je da je zadržavanje u pritvoru dvojice katalonskih aktivista bila sudsko, a ne političko pitanje.
"Oni nisu politički zatvorenici jer je jučerašnja presuda o zatvoru doneta zbog (počinjenog) zločina", rekao je Katala na jednom događaju u Madridu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Katalonija: Ne odustajemo od NEZAVISNOSTI, u četvrtak ćete dobiti ISTI ODGOVOR

Izvor: Blic, 17.Okt.2017

Katalonska vlada ne planira da odustane od secesije od Španije i daće isti odgovor centralnoj vladi u četvrtak, kao i u ponedeljak, izjavio je danas portparol katalonske vlade Džordi Turulj...- U četvrtak nećemo dati drugačiji odgovor od onog u ponedeljak - rekao je Turulj, prenosi Rojters...Kako...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.