Izvor: RTS, 13.Apr.2021, 19:02

Bajden povlači trupe iz Avganistana do 11. septembra

Predsednik SAD Džo Bajden odlučio je da povuče američke trupe iz Avganistana do 11. septembra 2021. godine, 20 godina nakon napada Al Kaide i slanja američkih trupa u Avganistan.
SAD bi tako propustile majski rok za povlačenje koje je bivša adminsitracija predsednika  Donalda Trampa prošle godine dogovorila sa talibanima.

Rok za povlačenje podudarao bi se sa 20. godišnjicom terorističkih napada na Svetski trgovinski centar i Pentagon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u SAD-u 2001. godine.
Bajden je još ranije rekao da će biti teško ispoštovati krajnji rok do 1. maja.
Sporazumom potpisanim u februaru 2020. godine rečeno je da će SAD i njihovi NATO saveznici povući sve trupe za 14 meseci ako talibani ispune svoja obećanja, uključujući i ne dozvoljavanje Al Kaidi ili drugim militantnim grupama da deluju u oblastima koje su kontrolisali i nastavljaju pregovore o nacionalnom miru.
Iako su talibani, tvrdi islamistički pokret, zaustavili napade na međunarodne snage kao deo istorijskog sporazuma, oni su nastavili da se bore protiv avganistanske vlade.
Postoji bojazan da bi, ukoliko se strane vojne snage povuku pre postizanja trajnog sporazuma, talibani mogli preuzeti vlast.
SAD u Avganistanu ima još oko 2.500 vojnika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerika, rat i ekstremizam: Vojska SAD napušta Avganistan do 11. septembra, tvrde mediji

Izvor: Danas, 13.Apr.2021

BBCAmerički vojnici tokom obuke u Avganistanu Američka vojska će se povući iz Avganistana do 11. septembra ove godine, odlučio je predsednik Džo Bajden, tvrde američki mediji pozivajući se na zvaničnike Bele kuće. Prethodni predsednik Amerike Donald Tramp imao je plan da se vojska do 1. maja...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.