Bajden: Ubijen vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri u Avganistanu

Izvor: VOA, 02.Avg.2022, 01:40

Bajden: Ubijen vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri u Avganistanu

Vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri ubijen je u Avganistanu, objavio je predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden u vanrednom obraćanju u ponedeljak uveče. Bajden, koji je u izolaciji zbog zaraze kornavirusom, rekao je da je vazdušni napad izveden u subotu u prestonici Avganistana - Kabulu po njegovom naređenju. "Pravda je zadovoljena. Avganistan nikada neće biti utočište za teroriste", poručio je američki predsednik u obraćanju. “Operacija je bila uspešna i nije bilo civilnih žrtava. Obaveštajna zajednica locirala je Zavahirija ranije tokom godine “, dodao je američki predsednik. Zabihulah Mudžahid, portparol talibanskih vlasti u Avganistanu potvrdio je ranije da se napad dogodio u, kako je naveo, rezidencijalnom području Kabula. “Obaveštajne i bezbednosne agencije Islamskog Emirata istražile su incidnet i utvdrdile da su napad izveli američki dronovi”, objavio je Mudžahid na društvenoj mreži Tviter. podaci ukazuju Oštro ga je osudio - nazvavši ga kršenjem, kako se izrazio, kršenjem međunarodnih principa. Ajman Zavahiri, lekar i hirurg egipatske nacionalnosti, smatra se odgovornim za pomaganje u koordinaciji terorističkih napada 11. septembra 2001. u kojima su oteta četiri civilna aviona koji su srušena ou kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, Pentagon u blizini Vašingtona, dok je jedan pao u polje u Pensilvaniji - pošto su putnici osujetili otmičare u njihovoj nameri. U napadima je ukupno stradalo skoro 3.000 ljudi. Veruje se da je Zavahiri sa drugim visokim članovima Al Kaide oktobra 2000. planirao brod američke Mornarice “USS Cole” u Jemenu. Tada je ubijeno sedamnaest američkih mornara i povređeno njih više od trideset, navodi se na sajtu Nagrade za pravdu (Rewards for justice) Službe za diplomatsku bezbednost američkog Stejt departmenta. On je u Sjedinjenim Državama optužen za učešće u bombaškim napadima na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji avgusta 1998. u kojima su poginule 224 osobe i ranjeno više od 5.000 ljudi. Bin Laden i Zavahiri uspeli su da izbegnu zarobljavanje kada su koalicione snage predvođene SAD srušile avganistansku talibansku vladu krajem 2001. nakon napada na Sjedinjene Države 11. septembra. Prema procenama stručnjaka radi se o najvećem udarcu za tu militantnu terorističku grupu od kada je, 2011. godine, ubijen njen osnivač Osama bin Laden u Pakistanu.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajden objavio ubistvo vođe Al Kaide u Avganistanu

Izvor: VOA, 02.Avg.2022

Vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri ubijen je u Avganistanu, objavio je predsednik Sjedinjenih Država u vanrednom obraćanju u ponedeljak uveče. Džozef Bajden, koji je u izolaciji zbog zaraze kornaviruson, rekao je da je vazdušni napad izveden u subotu u prestonici Avganistana - Kabulu po njegovom naređenju. Zavahiri...

Nastavak na VOA...

U napadu američkog drona u Afganistanu ubijen vođa Al Kaide

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Avg.2022

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je vođa Al-Qaide Ayman al-Zawahri, jedan od najtraženijih terorista na svijetu, ubijen tokom vikenda u napadu američkih dronova u Kabulu. "Sada je pravda zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema", rekao je Biden u televizijskom obraćanju 1. avgusta. Bijela...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Bajden: Ubijen vođa Al Kaide, operacija donela pravdu

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Avg.2022

Predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je kasno sinoć da je vođaa Al Kaide Ajman al Zavahri ubijen u napadu američke bespilotne letelice u Kabulu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Talibani se oglasili nakon ubistva Al Zavahirija

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Avg.2022

KABUL - Portparol talibana Zabihulah Mudžahid osudio je danas američki napad u glavnom gradu Avganistana, Kabulu, u kojem je ubijen lider Al Kaide Ajman al Zavahiri i dodao da je u pitanju kršenje međunarodnih principa, javlja Anadolija.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.