BP krivicu za havariju svaljuje na partnere

Izvor: Politika, 09.Sep.2010, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BP krivicu za havariju svaljuje na partnere

NJUJORK - Dugoočekivani rezultati istraživanja uzroka havarije na naftnoj platformi „Dipvoter Horizon” u Meksičkom zalivu, koje je objavila britanska naftna kompanija BP, pokazuju da glavni deo krivice snose partneri BP, mada određenu odgovornost kompanija preuzima i na sebe.

BP je u izveštaju na 234 strane naveo osam glavnih faktora koji su doveli do izlivanja nafte iz bušotine „Makondo”, od kojih se samo za jedan - pogrešnu interpretaciju rezultata hidrouličnih ispitivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << - direktna krivica svaljuje na BP, mada se i u tu ukazuje da ta greška nije samo kompanijina, već i vlasnika platforme „Transoušen”.

BP ukazuje da je trebalo da njegovi menadzeri pažljivije prate rad saradnika i preporučuje da se ubuduće pojača nadzor, objavljeno je na sajtu Finmarket.ru.

Među faktorima koji su 20. aprila izazvali eksploziju na bušotini BP su nehermetičnost cementa, što je dovelo do propuštanja nafte i gasa i kašnjenje otkrivanja curenja od 40 minuta, zbog čega prvi koraci za uspostavljanje kontrole nad bušotinom nisu dali rezultat.

Rezultati ispitivanja uzroka eksplozije izazvali su kritike od strane partnera BP koji ukazuju da ta kompanija snosi odgovornost za donete odluke i štetu koja se meri milijardama dolara.

Analitičari smatraju da će BP, sudeći po ovom izveštaju, verovatno pokušati da u sudskim postupcima za nadoknadu štete podeli odgovornost sa partnerima.

Likvidacija posledica havarije već je koštala BP oko osam milijardi dolara.

Tanjug

objavljeno: 09/09/2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.