Avion prvi put preleteo Saudijsku Arabiju na putu ka Izraelu

Izvor: N1 televizija, 23.Mar.2018, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avion prvi put preleteo Saudijsku Arabiju na putu ka Izraelu

Avion Boing kompanije Er Indija sleteo je u Tel Aviv, nakon što je iz Nju Delhija na putu za Izrael prvi put preleteo kroz vazdušni prostor iz Saudijske Arabije.

"To je istorijski trenutak.Ovo je prvi put da postoji zvanična veza između države Izrael i Saudijske Arabije", izjavio je izraelski ministar transporta Jisrael Kac na međunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva nakon sletanja aviona.

Izrael nema diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom, a prelet preko >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << te zemlje umnogome smanjuje vreme leta između jevrejske države i Indije.

Očekuje se da će od sada avioni tom putanjom iz Nju Delhija u Tel Aviv leteti tri puta nedeljno, javljaju izraelski mediji.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da novu rutu smatra važnom.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao je o tome sa svojim kolegom indijskim premijerom Naredrom Modijem kada su se satali u julu u Izraelu i potom u januaru u Indiji.

Ministarstvo je takođe navelo da će cena karata biti manja i da će se podstaći investicije i turizam iz Indije u Izrael.

Izraelska avio kompanija El AL leti četiri puta nedeljno u Mumbaji, a let traje sedam sati jer avioni lete ka jugu prema Etiopiji i onda na istok ka Indiji da izbegnu saudijski vazdušni prostor.

EL Al je zatražio od UN da se taj let preusmeri i da ta kompanija takodje leti kroz saudijski vazdušni prostor, jer Izrael smatra današnji prelet indijskog aviona znakom poboljšanja odnosa s kraljevinom.

Njime je okončana decenijska saudijska zabrana upotrebe njenog vazdušnog prostora za komercijalne letove u i iz Izraela.

Prelet je odobren u vreme kada Netanjahu opisuje odnose s arapskim svetom bolje nego ikad zbog zajedničke brige povodom Irana, navodi Frans pres.

Izrael nema odnose ni sa drugim arapskim zemljama. Mirovne sporazume sklopio je samo s Egiptom i Jordanom.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Avion za Izrael prvi put letio preko Saudijske Arabije

Izvor: SandzakPress.net, 23.Mar.2018

Boeing kompanije Air India sletio je u Tel Aviv nakon što je iz New Delhija preletio kroz zračni prostor Saudijske Arabije. Avion Boeing kompanije Air India sletio je u četvrtak navečer u Tel Aviv, nakon što je iz New Delhija na putu za Izrael prvi put preletio kroz zračni prostor iz Saudijske...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.