Australija naručila britanske fregate zbog ambicija Kine

Izvor: N1 televizija, 30.Jun.2018, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija naručila britanske fregate zbog "ambicija Kine"

Australija je naručila devet novih fregata za 26 milijardi dolara, a narudžba se objašnjava potrebom jačanja pomorskih snaga zbog "ambicija Kine".

Narudžbu fregata buduće generacije "Sea 5000" britanski firme "BAE Sistems" pozdravila je i britanska premijerka Tereza Mej.

Za taj posao su konkurisale i italijanska kompanija "Fincantieri" i španska "Navantia", objavio je "Volstrit džornal".

Australijska vlada je objavila da će fregate biti građene u >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Adelaidi, priobalnom gradu na jugu Australije, gde će posao dobiti 4.000 ljudi.

Očekuje se da će prve fregate ući u službu tek kroz desetak godina, krajem iduće decenije.

Procenjuje se da je australijska narudžba dobrodošla Londonu, pošto Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Evropsku uniju i pokušava da ojača svoje odbrambene veze s Kanberom.

Australijski program obnove opreme uključuje i po dvanaest novih podmornica i patrolnih brodova.

Nove podmornice za Australiju će projektovati i graditi francuska brodograđevinska kompanija DCNS, a sada "Naval Group", koja je na tenderu pobedila firme iz Japana i Nemačke.

Cena tog posla je 34 milijarde evra, a trajaće 50 godina.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.