Asanž će u zatvoru sačekati odluku o izručenju SAD

Izvor: RTS, 14.Sep.2019, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž će u zatvoru sačekati odluku o izručenju SAD

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž ostaće iza rešetaka britanskog zatvora i pošto mu istekne gotovo jednogodišnji pritvor.
I kada istekne vremenski period za koji mu je pritvor određen Asanž će ostati iza rešetaka zatvora "Belmarš" zbog njegove "istorije bežanja", piše Gardijan.

Asanžu je prethodno određen pritvor u trajanju od 50 nedelja pošto je se nije pojavio na sudu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sakrivši se u ekvadorsku ambasadu.
Osnivač Vikiliksa je trebalo da izađe iz pritvora 22. septembra, ali mu je rečeno da će biti zadržan u zatvoru zbog "suštinskih osnova da bi mogao da opet mogao da izbegne da se pojavi pred sudom".
U razgovoru putem video-linka okružni sudija Vanesa Baricer rekla je Asanžu da će od statusa zatvorenika preći u status osobe kojoj preti izručenje, navodi britanski list.
"Stoga sam vašem advokatu dala priliku da podenese zahtev za određivanje kaucije, ali je ona je to odbila. To i ne čudi, budući na vašu istoriju izbegavanja da se pojavite pred sudom", dodala je Baricerova.
Na pitanje da li razume ovo što mu je rekla, Asanž je odgovorio: "Ne baš. Siguran sam da će mi advokati objasniti".
Sledeće saslušanje određeno je za 11 oktobar, a konačna odluka o izručenju SAD očekuje se februaru sledeće godine.
Asanž se suočava sa američkom optužnicom u 18 tačaka koja uključuje Akt o špijunaži. Propis star 102 godine zabranjuje objavljivanje državnih tajni, potpuno zanemarujući Prvi amandman Ustava SAD o slobodi govora.
Upućeni smatraju da taj zakon ne bi prošao američki Ustavni sud ukoliko opet bude upotrebljen.  
Vikiliks je objavio komunikaciju vojske SAD u vezi sa sukobima u Avganistanu i Iraku kao i veliki broj diplomatskih depeša. 
Asanž je 2012. godine dobio je azil Ekvadora i ušao ambasadu te zemlje u Londonu, kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde je trebalo da se suoči sa optužbama za silovanje. 
U ambasadi je proveo proveo skoro sedam godina. Uhapšen je pošto mu je Ekvador uskratio status azilanta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.