Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2022, 10:59

Antić: Iza sabotaže na Severnom toku stoje SAD

Stručnjak za bezbednost sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Nikola Antić ocenio je danas da je sabotaža na gasovodima Severni tok 1 i 2 politički pritisak na Nemačku i pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da Zapadnu Evropu odvoje od ruskog gasa.

"To je vrsta političkog pritiska, pre svega na Nemačku, i po mojoj oceni pokušaj SAD da totalno odvoje Zapadnu Evropu od ruskog gasa kao energenta snabdevanja njihovog tržista. Trebaće dosta vremena da se to >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << popravi ako se uopšte nekad bude popravilo", rekao je Antić za Tanjug.

On je istakao da odnos Nemačke i Rusije nije nikada bio gori, da Nemačka nema svoju spoljnu politiku već, kako je rekao, "radi ono što Vašington zahteva".

Antić je ukazao na, kako je ocenio, terorističke napade u ruskom vojnom regrutnom centru u ruskoj Irkutskoj oblasti i školi u Iževsku, i kako se sve to dogodilo za vreme referenduma u Lugansku i Donjecku.

"Iza svega toga po meni stoje specijalne službe SAD, odnosno specijalne službe njihovih satelitskih država, sad da li je to Finska, Norveška, da li možda čak i nemački BND, to je teško reći kada nemamo operativne informacije sa samog terena", zaključio je Antić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Savet bezbednosti o Severnom toku, od sabotaže, preko istrage do konačnog odgovora

Izvor: RTS, 30.Sep.2022

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se danas na zahtev Rusije kako bi se razgovaralo o šteti nastaloj na gasovodima Severni tok 1 i 2. Incident koji se dogodio u ponedeljak izazvao je ne samo nagli porast cena tog energenta već je višestruko povećao napetost u odnosima Moskve i Vašingtona....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.