Izvor: RTS, 04.Feb.2023, 22:42

Amerika oborila navodni kineski špijunski balon; Bajden: Misija uspešno obavljena

Američka vojska oborila je navodni kineski špijunski balon iznad Atlantskog okeana. Predsednik SAD Džozef Bajden ističe da je misija obaranja bila uspešna, kao i da je Pentagonu naredio da obori letelicu čim to bude bezbedno.
Američka vojska oborila je navodni kineski špijunski balon iznad obale Karoline.

Američki zvaničnik istakao je da je naređenje izdao predsednik SAD Džozef Bajden, a podržalo ga je vojno rukovodstvo.
Vojska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je, prema navodima zvaničnika, koristila borbene avione F-22 iz baze vazduhoplovnih snaga u Virdžiniji, a ispaljen je projektil AIM-9X.
Više brodova američke mornarice i obalske straže obezbeđuju područje gde se sumnja da je balon pao.
Si-En-En prenosi i svedočenja stanovnika Južne Karoline koji navode da su najpre čuli glasan zvuk, a zatim videli prasak na nebu.
Bajden: Misija uspešna, naredio sam da se letelica obori čim bude bezbednoAmerički predsednik Džozef Bajden izjavio je da je misija obaranja sumnjivog "kineskog špijunskog balona" kod istočne obale bila uspešna i istakao da je Pentagonu naredio da obori letelicu  čim to bude bezbedno.


"U sredu, kada sam obavešten o balonu, naredio sam Pentagonu da ga obori. Što je pre moguće", rekao je Bajden novinarima.
Ukazao je da su odlučili da je najbolje da to učine kada balon bude iznad vode, kako ne bi naneli štetu bilo kome na kopnu. 
"Uspešno su ga oborili i želim da pohvalim naše pilote koji su to učinili", dodao je Bajden.
Upitan da li je to preporuka njegovog tima za nacionalnu bezbednost, Bajden je ponovio: "Rekao sam im da ga obore. Rekli su mi: 'Hajde da sačekamo najbezbednije mesto da to uradimo'".
Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je Kinu da će SAD preduzeti akciju koju smatra odgovarajućom radi zaštite svojih interesa, prenosi Si-En-En.
On je, takođe, otkazao planiranu posetu Pekingu.
Ministar odbrane SAD: Kineska vlada koristila balon za nadgledanje strateških lokacijaAmerički ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je kineska vlada koristila balon "za nadgledanje strateških lokacija u kontinentalnom delu Sjedinjenih Država". 

"Ministarstvo odbrane razvilo je opcije za bezbedno obaranje balona iznad naših teritorijalnih voda, uz pažljivo praćenje njegove putanje i aktivnosti prikupljanja obaveštajnih podataka", rekao je Ostin.
"Današnja smišljena i zakonita akcija pokazuje da će predsednik Bajden i njegov tim za nacionalnu bezbednost uvek stavljati bezbednost američkog naroda na prvo mesto, dok efikasno odgovaraju na neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta", dodao je Ostin.
Vlada SAD saopštila je ranije da "kineski špijunski balon" leti iznad teritorije Latinske Amerike.
Sa druge strane, zvanična Kina je saopštila da je "dirižabl" koji je primećen iznad SAD, a koju je Pentagon označio kao "kineski špijunski balon", letelica koja se koristi za civilne meteorološke i druge naučne svrhe.
To je drugi put ove nedelje da je sumnjivi balon primećen na američkom nebu. Prvi sumnjivi "balon za nadzor" primećen je u saveznoj državi Montani.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"REKAO SAM DA TO URADE ŠTO JE PRE MOGUĆE" Oglasio se Bajden nakon obaranja kineskog balona

Izvor: Blic, 04.Feb.2023

Predsednik Amerike Džo Bajden rekao je da je misija obaranja sumnjivog kineskog špijunskog balona kod istočne obale u subotu bila uspešna i da je naredio Pentagonu da obori letelicu s neba čim to bude bezbedno.

Nastavak na Blic...

Peking o obaranju balona: Tražili smo od SAD da to reše na miran način, oni su insistirali na sili

Izvor: RTS, 05.Feb.2023, 07:59

Američka vojska oborila je navodni kineski špijunski balon iznad Atlantskog okeana, prema naredbi predsednika SAD Džozefa Bajdena. Stigla je i prva reakcija Pekinga u vidu saopštenja: "Kina je jasno tražila od SAD da to reše na miran, profesionalan i uzdržan način, a SAD su insistirale...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.