Američki vojni veteran oslobođen u Iranu i na putu je kući

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jun.2020, 18:05

Američki vojni veteran oslobođen u Iranu i na putu je kući

Bivši američki marinac Majkl Vajt koji je bio zatvoren u Iranu gotovo dve godine oslobođen je i na putu je kući na avionu švajcarske vlade, rekli su danas američki zvaničnici.

Specijalni izaslanik SAD za Iran, Brajan Huk odleteo je u Cirih sa lekarom da se sastane sa oslobođenim zatvorenikom Majklom Vajtom i da ga doprati nazad u SAD, rekli su zvaničnici, prenosi agencija AP.

Prethodno je njegova majka Džioana Vajt javila da je njen sin oslobođen i da je njen >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << košmar sada završen. Ona je rekla da su ga u Iranu kao taoca 683 dana držali Čuvari revolucije, iranska ideološka vojska, prenosi agencija Frans pres.

Vajt je uhapšen u Iranu u julu 2018. On je u martu 2019. osuđen na deset godina zatvora zbog vređanja vrhovnog vođe Alija Hamneija i širenja ličnih slika preko društvenih mreža, naveo je njegov advokat.

Njegovo oslobađanje deo je dogovora koji uključuje oslobađanje iranskog-američkog lekara kome je bilo suđeno u SAD za izdaju i posle više meseci tihih pregovora oko zatvorenika navodi agencija AP.

Bivši guverner američke države Novi Meksiko Bil Ričardson potvrdio je preko Tvitera da je Majkl Vajt na putu za SAD iz Irana.

Uprkos rasprostranjenim spekulacijama Vajtovo oslobađanje nije povezano sa deportacijom iranskog naučnika Sajrusa Asgarija iz SAD u Iran ove nedelje, naveli su zvaničnici. Vajtovo oslobađanje povezano je sa drugim dogovorom oko zatvorenika, a detalji će kasnije danas biti objavljeni.

Vajtu je sredinom marta dozvoljeno da izađe iz zatvora iz zdravstvenih i humanitarnih razloga ali pod uslovom da ne napušta zemlju, i bio je poveren ambasadi Švajcarske u Teheranu koja predstavlja američke interese u Iranu. Vašington je stalno tražio da on bude oslobođen.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.