Američki Senat usvojio predlog zakona o zaštiti istopolnih brakova

Izvor: B92, 30.Nov.2022, 09:44

Američki Senat usvojio predlog zakona o zaštiti istopolnih brakova

Vašington -- Američki Senat usvojio je predlog zakona o zaštiti istopolnih brakova.

To je mera koja je došla kao odgovor na zabrinutost da bi Vrhovni sud mogao da poništi odluku iz 2015. godine kojom su legalizovani u celoj zemlji.

Predlog zakona, kojim bi se osiguralo da istopolni brakovi budu sadržani u saveznom zakonu, odobren je u utorak sa 61 glasom, što je jedan više od potrebnih 60 za njegovo usvajanje.

Protiv je bilo 36 senatora, a 12 republikanaca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se pridružilo 49 demokrata za usvajanje predloga zakona, preneo je AP.

Lider demokratske većine u Senatu, Čak Šumer, rekao je da se zakon "predviđeno čeka" i da je deo američkog "teškog, ali neumoljivog marša ka većoj jednakosti".

Na Predstavničkom domu je sada da odobri predlog Senata, pre nego što bude poslat predsedniku DŽozefu Bajdenu da ga potpiše kako bi postao zakon.

Bajden je pohvalio dvostranačko glasanje i rekao da će potpisati zakon „brzo i sa ponosom“ ukoliko ga usvoji Predstavniccki dom.

On je rekao da će to osigurati da LGBTQ omladina "odraste znajući da i oni mogu da vode srećan život i da grade sopstvene porodice".

Dvostranački pregovori u Senatu počeli su ovog leta i dali su pristalicama novi optimizam.

Zakon ne bi primorao nijednu državu da dozvoli istopolnim parovima da se venčaju, ali bi zahtevao od država da priznaju sve brakove koji su bili legalni tamo gde su sklopljeni i zaštite trenutne istopolne zajednice, ukoliko bi odluka suda iz 2015. godine bila poništena.

Predlog zakona dolazi u momentu kada se LGBTQ zajednica suočila sa nasilnim napadima, poput onihu kojima je nedavno ubijeno pet ljudi i povređeno najmanje 17, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Senat usvojio zakon o zaštiti istopolnih i međurasnih brakova

Izvor: VOA, 30.Nov.2022

VAŠINGTON - Američki senatori izglasali su zakon koji štiti pravo na sklapanje istopolnih i međurasnih brakova, sa 61 glasom za i 36 protiv. Za usvajanje zakona glasalo je i 12 republikanaca. Iako je ovaj propis letos usvojen u Predstavničkom domu, o njemu će morati ponovo da se glasa zbog republikanskih...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.