Ambasador SAD u Kijevu: Cilj je bio da se preko Hantera napadne Džo Bajden

Izvor: RTS, 06.Nov.2019, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador SAD u Kijevu: Cilj je bio da se preko Hantera napadne Džo Bajden

Inicijativa da se pokrene istraga u ukrajinkoj energetskoj komapniji "Burizma" u vezi sa sa Hanterom Bajdenom bila je motivisana željom da se napadne njegov otac, bivši potpredsednik SAD, Džo Bajden, rekao je vršilac dužnosti ambasadora SAD u Kijevu, Vilijam Tejlor.
U transkriptu Tejlorovog svedočenja pred Senatom u okviru istrage za opoziv Donalda Trampa navodi se da je cilj bio da se baci "loše svetlo" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Džoa Bajdena, koji je potencijalni rival aktuelnog američkog predsednika na sledećim izborima.

Smenjena ambasadorka SAD u Kijevu, Marije Jovanovič rekla je, prema prethodno objavljenom transkriptu njenog iskaza, da su je ukrajinske vlasti upozorile da je Trampov lični advokat Rudolf Đulijani bio u kontaktu sa tamošnjim državnim tužiocem.
Predstavnički dom američkog Kongresa prošlog četvrtka usvojio je rezoluciju kojom se formalizuje proces opoziva predsednika SAD.
Transkript razgovora Donalda Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog pokazuje da je američki predsednik zatražio da ukrajinske vlasti pokrenu istragu protiv Džoa i Hantera Bajedena zbog tvrdnji o navodnoj korupciji.
Tramp je navodno vojnu pomoć Ukrajini vrednu 400 miliona dolara uslovio pokretanjem istrage protiv Hantera Bajdena. 
Američkim vlastima transkript razgovora dvojice predsednika dostavio je anonimni uzbunjivač za koga je kasnije rečeno da je agent CIA.
Hanter Bajeden je od 2014. do 2019. godine bio član odbora glavnog najvećeg ukrajinskog proizvođača prirodnog gasa "Burizma holdings".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.