Alijev ne isključuje kulturnu autonomiju Nagorno-Karabaha

Izvor: B92, 22.Okt.2020, 16:40

Alijev ne isključuje kulturnu autonomiju Nagorno-Karabaha

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev ne isključuje mogućnost davanja kulturne autonomije Nagorno-Karabahu.

"Postoji mnogo vrsta samoopredeljenja, postoje različiti tipovi zajednica", rekao je Alijev i dodao da na primer, postoji kulturna autonomija što se može videti na primeru evropskih razvijenih zemalja, gde ljudi imaju određena prava unutar svojih opština, unutar svojih zajednica, preneo je TAS.

"Kao u bilo kom mestu u Azerbejdžanu, Jermeni koji žive u našoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlji, takođe, mogu imati takve kontakte", rekao je predsednik Azerbejdžana u intervjuu za japansku medijsku grupu Nikei, koji je prikazan danas na azerbejdžanskom državnom kanalu AzTV.

Alijev je dodao da Baku nikada neće dozvoliti stvaranje druge jermenske države na teritoriji Azerbejdžana.

On je rekao i da se Azerbejdžan nikada neće složiti da održi referendum o samoopredeljenju Nagorno-Karabaha.

"Neće biti referenduma u Nagorno-Karabahu. Nikada nećemo pristati na to. Tokom pregovora se nismo složili i sada kada smo vratili većinu teritorija to ne dolazi u obzir", rekao je Alijev.

On je istakao da je pravo na samoopredeljenje važan faktor međunarodnog prava, ali da ne bi trebalo da krši teritorijalni integritet Azerbejdžana.

"Jermeni su već postigli samoopredeljenje. Oni imaju nezavisnu jermensku državu", istakao je Alijev.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Alijev: Nikada nećemo dozvoliti stvaranje druge jermenske države na teritoriji Azerbejdžana

Izvor: Vostok.rs, 23.Okt.2020, 10:58

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev izjavio je da ne isključuje mogućnost "kulturne autonomije" Jermena u Nagorno-Karabahu, ali da "o referendumu nema ni govora“.. „Postoje različite vrste samoopredeljenja i različiti tipovi opština. Na primer, može postojati kulturna autonomija. Vidimo...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.