Izvor: RTS, 01.Feb.2023, 20:37

Alfredo Kospito, čovek zbog kog su anarhisti pokrenuli napade širom Evrope

Italijanska vlada podigla je na najviši nivo nadzor i zaštitu državnih institucija nakon višednevnih napada i akcija pripadnika anarhističkog pokreta koji se sukobljavaju sa policijom, bacaju Molotovljeve koktele i napadaju diplomatska predstavništva Italije u drugim evropskim zemljama.
U Italiji je na snazi alarm zbog terorističkih napada anarhista povezanih sa slučajem Alfreda Kospita koji je u zatvoru, u režimu "41 bis". To je izuzetno težak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oblik zatvora, u kome zatvorenik nema nikakve kontakte sa drugim zatvorenicima, a i kontakti sa čuvarima su svedeni na minimum. Pod video-nadzorom je 24 časa, i praktično je u potpunoj izolaciji.

Kospito je pripadnik Neformalne anarhističke federacije, a njegovi sledbenici traže da ne bude više podložan zatvoru "41 bis". Pedesetpetogodišnji anarhista iz Torina već tri meseca štrajkuje glađu, te su intenzivirali proteste u mnogim gradovima i napade na italijanska diplomatska predstavništva u Evropi.
"Ne dira se '41 bis'. A što se zdravstvenog stanja zatvorenika tiče, mogu da vam garantujem da se o tome vodi računa, i to na najbolji način na koji takva pomoć može da mu bude pružena u Italiji. On je pod konstantnim nadzorom kada je reč o zdravlju, bilo da je reč o Kospitu ili Mesini Denaru ili bilo kome drugome, njihovo zdravstveno stanje je za nas apsolutni prioritet", navodi Karlo Nordio, ministar pravde Italije.
Kospitu preti doživotna robijaAlfredo Kospito se nalazi u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem jer je izvršio atentate na italijanske pripadnike reda, kao i na menadžera kompanije "Ansaldo nukleare". U zatvoru će ostati još 20 godina, a preti mu i doživotna robija. 
Ovih dana se u Italiji vode polemike oko toga da li je zatvorski režim "41 bis" protiv osnovnih ljudskih prava i preteran u slučaju Kospita, jer on nema veze sa mafijom kako tvrdi italijanska levica. Ali, italijanska vlada smatra da je upravo zbog nereda koji eskaliraju u Italiji ovakva vrsta zatvora opravdana i ne odustaju od toga da Kospito ostane u izolaciji.
Napadi na italijanska diplomatska predstavništva u Evropi Poslednjih dana eskalirao je sukob sa policijom i napadnuta su diplomatska predstavništva Italije u Evropi, od Barselone do Berlina. Zapaljen je jedan repetitor u Torinu, poslate su pretnje sudijama, kao i koverte sa mecima direktoru lista Tireno sa rečenicom: "Ako Kospito umre, sudije su naša meta i zapalićemo zatvore".
"Mogu samo da kažem da država ne može da se plaši onih koji žele da je spreče da radi svoj posao", navodi Đorđa Meloni, premijerka Italije.
Najveća opasnost u Torinu, Bolonji i Livornu U Italiji, anarho-ustanički pokret, koji se odlikuje upravo svojim posebno nasilnim sredstvima delovanja, predstavlja najveću terorističku pretnju za naciju. Pripadnici ovih pokreta se slažu da je ukidanje moći države neophodan uslov i cilj društvene evolucije koji vodi ka nehijerarhijskom društvu.
Eksperti za antiterorizam u Italiji smatraju da jezgro ovih pokreta čini oko 150 osoba i neodređeni broj simpatizera. Najveća opasnost je u Torinu, Bolonji, Livornu i na severoistoku zemlje. Međutim, sa dolaskom Kospita u milanski zatvor, i taj grad bi mogao da postane epicentar protesta i nereda.
Postoji takođe i realna opasnost da se neredi prošire na celu Evropu i ostatak sveta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.