Ako papa usvoji predlog biskupa, katolička crkva biće promenjena iz temelja

Izvor: B92, 26.Okt.2019, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako papa usvoji predlog biskupa, katolička crkva biće promenjena iz temelja

Biskupi su nakon tronedeljnog većanja o stanju u Amazoniji predložili u subotu papi Franji da olabavi pravila celibata za sveštenike u regionu Amazonije.

Papa Franja je rekao u subotu na kraju sinoda o Amazoniji da treba više "kreativnosti" u jačanju prisustva Katoličke crkve u Amazoniji, i primio je popis predloga biskupa među kojima su ređenje oženjenih muškaraca i đakona za sveštenike u izvanrednim okolnostima, kao i mogućnost primanja žena u đakonat.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Biskupi su nakon tronedeljnog većanja o stanju u Amazoniji predložili u subotu papi Franji da olabavi pravila celibata za sveštenike u regiji Amazonije u Južnoj Americi. Što znači da da bi postojala mogućnost da Katolička crkva rimskog obreda počne da zaređuje oženjene muškarce. Odluka nije bila jednoglasna: za je bilo 128 biskupa, a njih 41 protiv.

To pravo bi, takođe prema najavama, dobili samo "viri probati", (lat. oženjeni muževi dokazane kreposti u zajednici). Dokument posebno naglašava da je važno da oni imaju "legitmno zasnovanu i stabilnu porodicu".

"Razgovarali smo o novim službama (nove dužnosti za žene i muškarce), o potrebi da se pokaže kreativnost i vidi dokle se može da se ide s tim", rekao je Papa, svestan protivljenja tradicionalnih krugova ređenju oženjenih muškaraca i ređenju žena za đakonice.

"Još nismo svesni uloge žene u Crkvi", rekao je, dodajući da je čuo mnoge pozive misionara pre i tokom sinoda.

Sinod je uništavanje amazonske šume nazvao "ekološkim grehom" ocenivši da je to "delovanje protiv Boga, zajednice i okoliša".

"Ekološka svest napreduje u osudi masovnog uništenja u kojem je Amazonija jedna od najvažnijih tačaka, simbol od kog zavisi budućnost. Mladi su nedavno sudelovali u hodu rekavši 'ovo je naša budućnost', slušajmo ih", istakao je papa u improvizovanom govoru na kraju sinoda o Amazoniji, osvrnuvši se na borbu mlade Šveđanke Grete Tunberg.

Međutim, po njegovom mišljenju problem nije samo u iskorišćavanju šuma: "Osim ekološkog, tu je društveni aspekt, iskorišćavanje ljudi".

Na sinodu se raspravljalo o "pastoralnoj dimenziji" evangelizacije Crkve u devet amazonskih zemalja gde se evangeličke crkve brzo šire.

Još jedan od predloga biskupa je uvođenje amazonskog obreda koji bi bio bliži mesnim običajima. Papa je pozvao je da se "ne strahuje" od takve reforme, podsećajući da postoje različiti obredi, na primer obredi katoličkih Crkava Istoka.

Papa Franja je takođe izrazio žaljenje zbog "nedostatka apostolskog žara" nekih sveštenika koji ne žele ići u Amazoniju. Papa razmišlja o slanju sveštenika u diplomatskoj službi Svete Stolice na godinu dana biskupu u misijama umesto u nuncijaturu.

Nakon analize završnog dokumenta za koji su u subotu glasala 184 "sinodska oca", biskupi i kardinali učesnici sinoda, Papa će pripremiti dokument s preporukama. "Postsinodska pobudnica nije obavezujuća, ali Papina reč može biti korisna i nadam se da ću je napisati do kraja godine, iako sve zavisi od toga koliko ću vremena imati za razmišljanje", našalio se.

Biskupski sinod o Amazoniji je završio se onako kako su mnogi očekivali, piše Jutarnji list. Sada se može očekivati dodatni bes konzervativaca koji se protive delovanju pape Franje ako on potvrdi sve predloge biskupskog sinoda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.