AUSTRIJSKA VOJSKA PRIPREMA “SAJBER ODBRANU

Izvor: Kurir, 05.Maj.2011, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AUSTRIJSKA VOJSKA PRIPREMA “SAJBER ODBRANU"

BEČ - Austrijska vojska, koja se nalazi pred velikom reformom, posvetiće se u budućnosti više novim tehnologijama, pa je predviđeno da dobije odsek za "sajber odbranu".

U tajnom dosijeu Ministarstva odbrane Austrije, pod nazivom "Delotvornost vojske bez vojne obaveze u vezi zadataka vezane za bezbednosnu strategiju", dostavljenom vladajućim partijama, nalazi se uspostavljanje "sajber odbrane", sektora koji bi brojao oko 1.600 pripadnika.

Prema pisanju bečkog nedeljnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << "Njuz" novi odsek u vojsci treba da bude uspostavljen uz pomoć vojne obaveštajne službe i rukovodećeg kadra, a oslanja se na novu bezbednosnu strategiju, koju je Vlada usvojila.

U njoj se navodi da "se u dogledno vreme mogu isključiti konvencionalni napadi na Austriju, te da su Austrija i EU sve više pogođeni novim izazovima, rizicima i pretnjama".

U daljem tekstu strategije se navodi posebno opasnost od napada u IT oblasti.

"Sajber-kriminal, i sajber-napadi, kao i bezbednost računarskih mreža predstavljaju novi izazov za sve aktere i zahtevaju široko delovanje u okviru sveobuhvatnog koncepta", podvlači se u Strategiji.

Novi odsek imaće više ljudi nego vojna obaveštajna služba i kontraobaveštajna služba zajedno.

Inače NATO već godinama zahteva razvoj mehanizama odbrane od napada iz Internet-a. Pre tri godine je jedan napad na Estoniju blokirao mnoge stranice zvaničnih ustanova i preduzeća.

Godinu dana kasnije je NATO uspostavio istražni centar u Talinu u kojem se radi na strategijama odbrane od ove pretnje.

Uspostavljanje odseka za "sajber odbrane" je deo predloga reforme vojske ministra odbrane Norberta Daraboša, koji se zalaže za profesionalizaciju armije i ukidanje vojne obaveze.

Za sada koalicioni partner Narodna partija Austrije (OVP) ne odobrava ukidanje vojne obaveze i traži drugačije rešenje, koje bi bilo delimična profesionalizacija vojske.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Austrijska vojska priprema “sajber odbranu"

Izvor: Glas javnosti, 06.Maj.2011, 07:02

BEČ - Austrijska vojska, koja se nalazi pred velikom reformom, posvetiće se u budućnosti više novim tehnologijama, pa je predviđeno da dobije odsek za "sajber odbranu"...U tajnom dosijeu Ministarstva odbrane Austrije, pod nazivom "Delotvornost vojske bez vojne obaveze u vezi zadataka vezane za bezbednosnu...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.