AI optužuje Izrael za zločin u Gazi

Izvor: B92, Tanjug, 20.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AI optužuje Izrael za zločin u Gazi

Tel Aviv -- Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenal optužila Izrael za ratne zločine zbog upotrebe municije od belog fosfora u naseljenim područjima pojasa Gaze.

Beli fosfor se često koristi da napravi dimnu zavesu, ali i kao oružje, a izaziva jake opekotine ako dođe u kontakt sa kožom. "Upotreba (belog fosfora) na taj način, uprkos dokazima o efektima i uticaju na civile, jeste ratni zločin", istakla je u saopštenju Donatela Rovera iz AI.

Međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravom upotreba belog fosfora nije zabranjena, ali nasumično korišćenje bilo kog oružja u području sa puno civila može biti osnova za optužbu za ratne zločine, prenose izraelski mediji mišljenje pravnih eksperata.

Izrael tvrdi da je sve oružje koje je koristio za 22 dana ofanzive u pojasu Gaze dozvoljeno, ali je najavio da će povesti istragu nakon tvrdnji da je korišćen beli fosfor.

"U odgovoru na tvrdnje koje se odnose na upotrebu fosfornog oružja, i kako bi se otklonile sve sumnje, istražni tim je osnovan da to ispita", navela je izraelska armija.

U odgovoru na optužbe Amnesti internešenala (AI), vojni portparol je istakao da armija Izraela koristi oružje u skladu s međunarodnim pravom i strogo vodi računa da ono bude u skladu s vrstom sukoba i njegovim karakteristikama.

AI nije jedina organizacija koja je optužila Izrael da koristi beli fosfor, podseća Rojters.

Hjuman rajts voč je to učinio 10. januara u jeku sukoba, a i Ujedinjene nacije veruju da je ta municija korišćena.

Optužbe AI zasnovane su na ispitavanju jednog britanskog eksperta za oružje, pošto je u nedelju Izrael proglasio prekid vatre.

Ekspert Kris Kob Smit posetio je Gazu s ekipom AI i rekao da je nađeno više dokaza o upotrebi te mucije.

"Videli smo ulice i prolaze između kuća prekrivene dokazima o upotrebi belog fosfara, uključujući i ostatke mina koje su još gorele i kanistere koje je ispalila izraelska armija", naveo je on u saopštenju.

On je naveo da je beli fosfor jako zapaljiv i da se nikada ne bi smeo koristiti u civilnim područjima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Amnesti internešenel optužuje Izrael za ratni zločin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2009

TEL AVIV - Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel (AI) optužila je Izrael za ratne zločine zbog nasumične upotrebe municije od belog fosfara u gusto naseljenim područjima pojasa Gaze, istakavši da je to nelegalno...Beli fosfor se često koristi da napravi dimnu zavesu, ali i kao oružje,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.