Nobel iz fizike: Revolucija u polju lasera!

Izvor: Mondo, 02.Okt.2018, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobel iz fizike: Revolucija u polju lasera!

Ovogodišnju Nobelovu nagradu iz fizike dobili su Artur Aškin iz SAD, kao i Žerar Muru iz Francuske i Dona Strikland iz SAD za otkrića u polju lasera.

Foto: Tanjug/AP Photo/The Ann Arbor News, Robert Chase

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku dobili su Artur Aškin iz SAD, kao i Žerar Muru iz Francuske i Dona Strikland iz SAD za otkrića u polju lasera.

Aškin je dobio nagradu za otkriće "optičkih pinceta" i njihovu primenu u biološkim sistemima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << saopštio je danas Nobelov komitet.

Drugi deo nagrade dobili su Muru i Strikland za metod stvaranja visoko intenzivnih, ultrakratkih pulseva.

Nobelov komitet je naveo da su otkrića nagrađena ove godine donela revoluciju u fizici lasera.

Trio win #Nobel Physics Prize for laser physics work https://t.co/VDA2EiCFTfpic.twitter.com/V0VXVj1gcx

— Jenkers News (ENG) (@jenkers_en) 02. октобар 2018.

Aškin je otkrio "optičke pincete" koje mogu uhvatiti čestice, atome, viruse i druge žive ćelije svojim laserskim zracima. Nova oruđa omogućila su Aškinu da ostvari stari san naučne fantastike - da se iskoristi pritisak svetlosti za pomeranje fizičkih objekata.

Veliki proboj se dogodio 1987. kada je Aškin koristio te "pincete" da uhvati živu bakteriju a da je ne ošteti. On je potom počeo da proučava biološke sisteme, a sada su "optičke pincete" u širokoj upotrebi u istržaživanju mehanizama života.

Muru i Strikland su utabali put ka najkraćim i najintenzivnijim laserskim pulsevima. Koristeći svoj genijalni pristup, naveo je Nobelov komitet, oni su uspeli da stvore ultrakratke laserske pulseve visokog intenziteta. Njihova metoda je, između ostalog, našla primenu u korektivnim operacijama oka.

Juče su objavljeni dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu su Džejms Alison sa Univerziteta u Teksasu i Tasuku Honjo sa japanskog Univerziteta u Kjotou.

Izlečili Kartera od raka - dobili Nobelovu nagradu!

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.