700 godina čuvaju lobanju svetitelja koji je osnovao prvi slovenski univerzitet: Ovde su mošti apostola hrišćanstva na južnom Balkanu (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 11.Dec.2016, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

700 godina čuvaju lobanju svetitelja koji je osnovao prvi slovenski univerzitet: Ovde su mošti apostola hrišćanstva na južnom Balkanu (FOTO)

Makedonija je proslavila državni praznik, 8. decembar, Dan svetog Klimenta Ohridskog, jednog od najistaknutijih učenika i tvoraca slovenske pismenosti, braće svetih Ćirila i Metodija, koji je pored brata svetog Nauma Ohridskog, bio jedan od apostola hrišćanstva na južnom Balkanu.

Predpostavlja se da je Sv. Kliment rođen između 830 i 840 godine, a upokojio se 27. jula prema starom, odnosno 9. avgusta 916. godine, prema novom kalendaru u Ohridu, gde je i sahranjen u manastirskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << crkvi Sv. Pantelejmon na Plaošniku, koju je sam izgradio.

U Ohridu je za života osnovao prvu književnu školu među južnim Slovenima, nazvanu i prvi slovenski univerzitet. Tu školu je prošlo 3.500 učenika, a pripisuje mu se dorada ćirilice i prilagođavanje azbuke na slovenske foneme.

Foto: ohridnws. com

Mošti Svetog Klimenta Ohridskog ne počivaju na jednom mestu. U manastiru Sv. Pantelejmon na Plaošniku u Ohridu se čuva najveći broj moštiju, ruke, noge... Mali deo se nalazi u Rimu i Sofiji, ali najznačajniji deo tela Svetog Klimenta – njegova lobanja, već 700 godina se nalazi u oltaru manastira Sveti Jovan Krstitelj, na planini blizu grada Verija u Grčkoj, gde je doneta iz Ohrida.

Dvojica monaha su lobanju svetitelja uzeli u trenutku kada su mošti prebacivane iz ohridskog hrama Sv. Pantelejmon, koji su Turci pretvorili u džamiju, prvo u crkvicu „Mali sveti Kliment“, a potom u „Svetu Bogorodicu Perivleptu“. Odatle su lobanju Svetog Klimenta odneli u manstir visoko na planini Pierija, blizu grada Ber, odnosno Verija, prema sadašnjem grčkom imenu, gde se i dan danas nalazi.

(D.J.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.