Dok su drugi hrlili u grad njih dvoje se odlučilo za salaš, i ne kaju se

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2020, 14:23

Dok su drugi hrlili u grad njih dvoje se odlučilo za salaš, i ne kaju se

Ambicije i snovi ne mogu se ostvariti bez života u gradu, opšti je stereotip već decenijama. Dete sa sela kada završi fakultet obično život nastavlja u gradu. Zdenko Vukov je takođe otišao iz sela, Žednika kod Subotice. Ali ne u grad, već na salaš.

Nakon završenog poljoprivrednog fakulteta, smera stočarstvo, išao je lakšim putem. Zaposlio se u preduzeću, ali je nakon šest godina shvatio da to nije to.

Njegova ambicija je išla dalje. Vizija je bila da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa svojom tada devojkom, a sada suprugom, oživi salaš van sela.

I u tome je njihovim zalaganjem i uz podršku države uspeo: podignuta je farma svinja, a gradnja kuće je u toku. Kao dokaz da mladi mogu na selu.

"Nekih pedeset odsto moje generacije je ostalo na selu i bave se, da li strogo vezano poljoprivredom ili imaju neki posao pored, ali uglavnom nekih pedeset odsto. A ostali su uglavnom otišli u gradove ili su napustili državu. Tako da, po meni, mislim da veliki procenat mladih ostaje na selu, imaju želju da rade, jer u poslednje vreme se pokazala isplativost bavljenja poljoprivredom, za razliku od prethodnih godina kada je to bilo, hajde da kažem, onako – strogo preživljavanje", kaže Zdenko.

Njegova supruga Maja otišla je korak dalje, s obzirom na to da je gradsko dete, fakultetski školovano, zaposleno u gradu, u IT kompaniji. Najbolja inspiracija za život na salašu, pored ljubavi, jeste i njeno detinjstvo koje je provela u sličnom okruženju. A možda i najveća prednost koju ističe jeste sloboda. Jer ni selo, ni grad ne nude tu slobodu koju donosi život na salašu.

"Moja neka vodilja je bila da nije bitno gde ćemo, nego da smo zajedno. Tako da čak i sama ta odluka da živimo ovde mnogima se čini i čudna i strana, i "kako tako mladi, bićete otuđeni, ipak je to salaš", mislim da imamo sve uslove kao i ljudi na selu i u gradu. Nemamo baš kafiće preko puta, ali i to smo spremni da podnesemo", kaže Maja.

Za deset godina se vide na istom mestu. Ostvarene ambicije do granice vremena koje je rezervisano za uživanje. I u mnogo većem broju. Dece.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.