Završena još jedna deonica obilaznice oko Subotice

Izvor: RTS, 17.Dec.2018, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena još jedna deonica obilaznice oko Subotice

Nakon 28 godina od početka izgradnje, danas je puštena u saobraćaj deonica zapadne obilaznice oko Subotice, od petlje Subotica-jug, na auto-putu Beograd–Horgoš, do industrijske zone Mali Bajmok.
U poslednje dve godine završena je deonica "ipsilon" kraka auto-puta duga 12 kilometara, a još toliko puta je preostalo da se uradi do naselja Kelebija kako bi se teretni saobraćaj potpuno izmestio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Subotice i povezao Koridor 10 sa graničnim prelazom Kelebija.

"Sledeće godine ćemo završiti još 12 kilometara i za to smo u budžetu Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture izdvojili 1,4 milijarde dinara za 2019. godinu i verujem da u januaru će se raspisivati javni poziv i da će sve to ići onako kako je planirano", navela je resorna ministarka Zorana Mihajlović.
Ministarka je naglasila da je ova obilaznica važna kako za Suboticu, tako i za Srbiju.
"Prošle godine završili smo 6,5 kilometara, ove godine 5,5 kilometara i time puštamo u saobraćaj 12 kilometara puta. Kako smo rekli, tako i radimo. Ova obilaznica, koja povezuje granični prelaz Kelebija i industrijsku zonu sa Koridorom 10, važna je kako za Suboticu, tako i za Srbiju. Naš cilj je da stvaramo uslove za dolazak novih kompanija i dalji razvoj cele zemlje", naglasila je Mihajlovićeva.
Ovom prilikom, ministarka je ukazala da sledeće godine počinju radovi na jako važnoj deonici rehabilitacije i modernizacije pruge Beograd–Budimpešta, na deonici između Novog Sada i Subotice.
"To je najvredniji ugovor koji smo prošle godine kao komercijalni ugovor potpisali, 1,1 milijarda dolara je vrednost tog ugovora i to počinjemo takođe da radimo 2019. godine", zaključila je Mihajlovićeva.
Otvaranju deonice prisustvovali su i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.
Pastor je rekao da je završetak obilaznice oko Subotice san Subotičana više od dve decenije. 
"Ovo je dobra vest za sve nas, jer se držimo rokova i svega obećanog. Sijaset je racionalnih razloga za završetak 'ipsilon' kraka, verujem da ćemo dogodine u ovo vreme završiti i preostalih 12 kilometara", poručio je Pastor. 
Bogdan Laban je istakao da su posle višedecenijskog zastoja, u novembru 2016. nastavljeni radovi i da će završetak "ipsilon" kraka doprineti izmeštanju teškog teretnog saobraćaja iz centra grada. 
"Obilaznica oko Subotice učiniće da se sav teretni saobraćaj izmesti iz grada, uključujući i iz industrijske zone Mali Bajmok. Ovaj projekat rezultat je predanog rada i insistiranja na efikasnosti predsednika Republike, Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Do kraja 2019. godine završićemo celu deonicu", zaključio je Laban. 
Izgradnja 12 kilometara obilaznice oko Subotice vredna je 1,1 milijardu dinara, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.