Zajednički nastup svih zavoda za kulturu manjina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2018, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednički nastup svih zavoda za kulturu manjina

Subotička Savremena galerija domaćin je izložbe posvećene desetogodišnjici rada zavoda za kulturu vojvođanskih nacionalnih zajednica. Prikazani mediji pokazuju da kulturna politika manjina ne podrazumeva samo očuvanje tradicije, dok sama izložba predstavlja i svojevrstan presedan – gotovo prvi zajednički nastup pomenutih zavoda.

Alena Klaćik, Darijan Hardi, Maja Rakočević Cvijanov, Lea Vidaković, Dejvi Nađ Abonji i Valentina Broštean, svi su profesionalci, svi su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pripadnici manjinskih naroda i svi su dobili poverenje pet zavoda za kulturu nacionalnih zajednica – Hrvata, Rusina, Rumuna, Slovaka i Mađara da svojim delima i zajedničkom izložbom obeleže deceniju njihovog rada.

"Dakle, reč je o mladim profesionalnim umetnicima koji deluju u području savremen vizuelne umetnosti. Ni o kakvim amaterskim ili pak nekim drugim formama izražavanja jer su zavodi u toku svog desetogodišnjeg rada bili vođeni načelom nešto jače profesionalizacije kulturnog polja kojim se bave", rekla je kustoskinja izložbe Nela Tonković.

Time se pokazuje da kultura manjina nije samo folklor i tradicija, igranje i pevanje. Izložba je takođe specifična i po tome što je ovo jedan od retkih, ako ne i jedini zajednički nastup svih zavoda za kulturu manjina.

"Večeras imamo situaciju da smo ujedinili različitosti, pri čemu su svi zavodi za kulturu nacionalnih manjina zajedničkim snagama organizovali profesionalnu promociju kulture svojih naroda i to je prvi korak u nizu profesionalnosti u budućem periodu", smatra pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Nakon Subotice, izložba pod nazivom "Slikom zajedno" će biti predstavljena u Novom Sadu, Zrenjaninu i Senti.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.