Uralska dugorepa sova i 19 zaštićenih vrsta ptica vraćeno u Subotičku peščaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2020, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uralska dugorepa sova i 19 zaštićenih vrsta ptica vraćeno u Subotičku peščaru

Vrlo retka uralska - dugorepa sova i 19 strogo zaštićenih ptica pevačica puštene su u prirodu na zaštićenom prostoru Subotičke peščare, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Na različitim lokacijama peščare juče je posle rehabilitacije poletela sova koja je pronađena sa povredama u banatskom selu Krajišnik i 10 primeraka Carduelis carduelisa, pet Cardeuelis spinusa, tri konopljarke - Carduelis cannabina i jedan primerak vrste Serinus serinus.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Sova je bila zbrinuta od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u sklopu Zoološkog vrta Palić, a ptice pevačice kraće su u tom zoo vrtu bile posle zaplene nadležnih nadzornih organa zbog ilegalnog držanja u zatočeništvu.

Ptice su u prirodu vratili zajednički predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, zaposleni u Zoološkom vrtu Palić i čuvari Subotičke peščare.

Dugorepa sova - Strix uralensis zaštićena je kao i sve price grabljivice međunarodnim ugovorima poput Konvencije o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) i nacionalnim propisima Republike Srbije.

Dugorepa ili uralska sova nalazi se u kategoriji strogo zaštićenih vrsta, stanovnica je očuvanih bukovih i bukovo-jelovih šuma u planinskim predelima, i veoma je retka vrsta sove jer ih u Srbiji ima oko 100 gnezdećih parova.

Rehabilitacija i puštanje nazad u prirodu svakog primerka ove vrste je veoma značajna za divlju populaciju dugorepe sove u Srbiji, saopštilo je ministarstvo.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Retka uralska sova i 19 ptica pevačica vraćene u prirodu

Izvor: Radio 021, 31.Jan.2020

Vrlo retka uralska - dugorepa sova i 19 strogo zaštićenih ptica pevačica puštene su u prirodu na zaštićenom prostoru Subotičke peščare, saopštilo je danas Ministarstvo zaštite životne sredine...Na različitim lokacijama peščare juče je posle rehabilitacije poletela sova koja je pronađena...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.