Upotreba mađarskog jezika i pisma primer kako se poštuju propisi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2018, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upotreba mađarskog jezika i pisma primer kako se poštuju propisi

Službena upotreba mađarskog jezika i pisma je svetao primer kako se poštuju zakonski propisi u ovoj oblasti, pokazuje Poseban izveštaj Zaštitnika građana o službenoj upotrebi ovog jezika u Srbiji. Izveštaj je predstavljen tamo gde se ovo pravo najviše i koristi – u Subotici.

Skoro tri decenije, mađarska nacionalna manjina u Subotici ima mogućnost rešavanja administrativnih pitanja na svom maternjem jeziku, što oni i koriste, čak u manjem obimu od zakonskih načela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i kapaciteta. I ne samo to, s obzirom na versku i nacionalnu šarolikost, gotovo da nema table u Subotici koja nije ispisana i na mađarskom.

"To sigurno govori o tome da je Grad Subotica pozitivan primer u smislu upotrebe mađarskog jezika u službene svrhe", kaže načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik.

To potvrđuje i Poseban izveštaj Zaštitnika građana o službenoj upotrebi mađarskog jezika i pisma, koji je predstavljen danas upravo u Subotici. Međutim, iako broj pritužbi na službenu upotrebu bilo kog manjinskog jezika opada, u razgovorima s predstavnicima manjina pritužbi ipak ima.

"Problemi postoje, to je evidentno, izveštaj je to pokazao. Oni nisu sistemskog tipa, jer su sistemski rešeni na normativnom nivou, ali ima nedosledne i nepravilne primene zakona, nedostatka finansijskih sredstava i nedostatka dovoljnih kapaciteta u smislu kadrovskih kapaciteta", naglašava zamenik Zaštitnika građana Robert Sepi.

Istraživanje je sprovedeno uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, sa ciljem izgradnje mostova saradnje između manjina i institucija sistema.

"Ono što je takođe bitno za nas je da ne podržavamo samo službenu upotrebu manjinskih jezika i pisama, već ističemo važnost učenja srpskog jezika. Dakle, to je dvosmerni proces, i predstavnici nacionalnih manjina moraju da savladaju srpski jezik, a isto tako je bitno da se njima omogući dostupnost institucijama i administrativnim procedurama na svom jeziku i pismu", ističe zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Josep Melot.

Slično istraživanje sprovedeno je prošle godine, kada je analizirana službena upotreba albanskog jezika i pisma na jugu Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U Subotici predstavljen izveštaj o službenoj upotrebi mađarskog jezika

Izvor: RTS, 26.Nov.2018

Uz podršku misije OEBS-a u Srbiji, u Subotici je predstavljen izveštaj zaštitnika građana Republike Srbije o službenoj upotrebi mađarskog jezika i pisma u lokalnim samoupravama. . U Subotici, Kanjiži, Senti, Adi, gde...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.