Tradicionalno preskakanje vatre u Maloj Bosni kod Subotice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2022, 10:06

Tradicionalno preskakanje vatre u Maloj Bosni kod Subotice

Na severu Vojvodine su počele manifestacije u okviru obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca "Dan Dužijance". Jedan od najatraktivnijih događaja je tradicionalno preskakanje vatre u Maloj Bosni kod Subotice.

Vatra se preskače, takvo je barem narodno verovanje, jer se na taj način teraju zlo, nesreća i razne bolesti. Kod onih devojaka koje to rade prvi put prisutan je strah, ali već posle prvog pokušaja on nestaje i pojavljuje se zadovoljstvo.

Udruženje građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Bunjevačka vila" iz Male Bosne, preskakanje vatre, kao običaj koji se svake godine održava na Dan Ivana Krstitelja, u narodu poznatog i kao Ivan Cvitnjak, obnovilo je pre nekoliko godina.

"Preskakali su vatru kako bi se sačuvali od negativnih uticaja, odnosno od zla. Posle preskakanja vatre, uvek se odigralo i kolo, a to je bila prilika da se momci i devojke malo druže", objašnjava Nela Ivić, predsednica UG "Bunjevačka vila", Mala Bosna.

Tog dana devojke pletu vence od cveća, i ti venci imaju višestruku simboliku.

"Simbol venca je da je on kao životni krug. Znači počinje i završava se u krugu. To je jedan od simbola, tok našeg života", kaže Marija Bošnjak iz UG "Bunjevačka vila", Mala Bosna.

Ovu i sve druge manifestacije, koje za cilj imaju očuvanje tradicionalnih običaja, podržava i Lokalna samouprava Grada Subotice.

"Bunjevci su vredan, dobar narod, ponosan narod, i mi to u Gradu cenimo. Zaista ćemo i u budućnosti nastojati da pomognemo sve njihove manifestacije i da pomognemo u održavanju njihovih tradicionalnih dana", ističe Marko Marić, pomoćnik gradonačelnika Subotice.

Nacionalni praznik Bunjevaca – Dan Dužijance, kome prethodi čitav niz manifestacija, kao što je i preskakanje vatre, biće obeležen 15. avgusta.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.