Sve više firmi vodi računa o zaštiti kvaliteta vazduha

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2010, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više firmi vodi računa o zaštiti kvaliteta vazduha

SUBOTICA -

U svetu se danas obeležava Svetski dan čistog vazduha, a stručnjaci navode da sve više firmi u Srbiji ulaže u zaštitu vazduha kako bi se u dogledno vreme problemi stacionarnih izvora zagađenja uspešno rešili.

Pomoćnica ministra životne sredine Danica Baćanović kazala je povodom obeležavanja Svetskog dana čistog vazduha Tanjugu da najveći problem zagađivanje vazduha čine difuzni izvori zagađenja, saobraćaj, individualna ložišta, a da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veliki zagađivači nadziru, odnosno kontrolišu.

Ona je navela da je tim povodom u saradnji sa Privrednom komorom Srbije danas u Subotici održan naučni skup na temu upravljanja kvalitetom vazduha u Srbiji.

"Kao i u svim oblastima, ministarstvo je i oblast kvaliteta vazduha počelo da uređuje donošenjem Zakona o zaštiti kvaliteta vazduha i podzakonskih akata kojima smo uredili oblast monitoringa i Uredbom o graničnim vrednostima emisije koja se odnosi na direktno merenje emisije zagađujućih materija u vazduhu od strane operatera", navela je Baćanović.

Ona je kazala da se sada u Srbiji uspostavlja i sistem automatskog monitoringa koji treba da zaživi vrlo brzo.

Govoreći o gradovima u kojima su najučestalija zagađenja Baćanović je kazala da su sada granične vrednosti benzena u Pančevu na godišnjem nivou ispoštovane, a da i ako dođe do pojedinačnih prekoračenja, ona su i mnogo ređa i mnogo niža što se tiče dostignutih vrednosti.

Ona je navela da je najlošija situacija u Užicu zbog velike količine čađi i individualnih ložišta.

"Ono što jeste najveći problem su difuzni izvori zagađenja, saobraćaj, individualna ložišta, jer velike zagađivače nadziremo, kontrolišemo", kazala je pomoćnica ministra životne sredine.

Baćanović je navela da je resorno ministarstvo u proteklom periodu radilo na usvajanju zakonske regulative kako bi se stanje u toj oblasti popravilo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.