Subotička zona sve privlačnija za investitore, stiže i nemački Bojsen

Izvor: RTS, 18.Nov.2018, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotička zona sve privlačnija za investitore, stiže i nemački "Bojsen"

Od beskorisne ledine do generatora privrednog razvoja na severu Srbije. Tako bi se u jednoj rečenici mogao opisati istorijat Industrijske zone u Subotici. Poznate internacionalne kompanije poput "Simensa", "Kontinentala", "Svarovskog", "Kalcedonije", "Norma grupe" i "Ameteka" prošle godine ostvarile su više od 850 miliona evra prometa u Srbiji. Očekuje se i nova investicija u zonu, vredna 60 miliona evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Svaki treću vetrenjaču u Evropi pokreće "Simensov" generator proizveden u Subotici. Fabrika u Malom Bajmoku vodeća je u svetu sa više od 20.000 proizvedenih vetrogeneratora u poslednjih 15 godina.

Oko 1.600 radnika u subotičkom pogonu prošle godine ostvarilo je 260 miliona evra izvoza, što ih postavlja u prvih pet izvoznika u Srbiji.
Nemački "Dunkermotoren" takođe koristi povoljne uslove poslovanja u Slobodnoj zoni - slobodan uvoz i izvoz bez carine i pojednostavljene administrativne procedure.
"Kvalitet proizvoda iz naše subotičke fabrike je sjajan, radnici su veoma dobro obučeni i motovisani, proces je interaktivan, radimo zajedno. Smatramo našom obavezom dalje ulaganje u Subotici", kaže Bendžamin Hog, direktor prodaje kompanije "Dunkermotoren".
Mikromotori iz subotičke podružnice američke kompanije "Ametek" pokreću vrata u vozovima širom sveta, a ugrađeni su i u visokosofisticirane automobile poput "Bugatija" "Poršea" i "Audija"
"Mi ovde proizvodimo spektrometre za "Erbas" i "Boing", a u "Dunkeru" i u poslovnoj jedinici "MAE" proizvodimo vrhunske elektromotore", kaže Slobodan Anić, direktor "Ameteka".
Više od hiljadu radnika u subotičkom pogonu nemačkog "Kontinentala" cevnim sistemima snabdeva najveće nemačke proizvođače automobila.
"Sistematski plan koji smo postavili pre pet godina ispunjavamo, sa dinamikom koju pratimo. Trenutno osećamo krizu koja se oseća zbog 'dizelgejta', ali mislimo da će sledeće godine kroz nove projekte doći do oporavljanja celog tržišta", kaže Živko Topalović, direktor "Contitech Fluid Serbia".
Sa šest hiljada radnika, industrijska zona u Malom Bajmoku značajno doprinosi budžetu grada. Uskoro stiže i novi investitor.
"Radi se o nemačkoj kompaniji 'Bojsen' koja se bavi proizvodnjom auspuha i s kojom smo potpisali memorandum o razumevanju. Očekujemo da u narednim mesecima konkretizujemo naše dogovore", kaže Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.
Kompanije u subotičkoj zoni rešene su da proširuju poslovanje u Srbiji.
"Mi planiramo još tri poslovne jedinice u toku sledeće godine i naravno povećanje obima proizvodnje", kaže Slobodan Anić, direktor "Ameteka". 
"Ostajemo i dalje u Srbiji uz mogućnost da se širimo", kaže Živko Topalović, direktor "Contitech Fluid Serbia".
Privrednici iz subotičke zone kažu da se u njihovim pogonima, osim proizvodnje robe, kreiraju i tehnološke inovacije za ceo svet. A u saradnji sa lokalnim školama obezbeđuju i kadrove koji će procese digitalizacije i robotizacije osmisliti i sprovesti u delo. 
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.