Subotica bez značajnog porasta korisnika socijalne pomoći

Izvor: B92, 22.Apr.2021, 14:46

Subotica bez značajnog porasta korisnika socijalne pomoći

Uprkos pandemiji virusa kovid-19, u Subotici nije došlo do značajnog porasta korisnika novčane socijalne pomoći. Bar tako pokazuju podaci Centra za socijalni rad, na čijoj evidenciji je u januaru ove godine 1.467 porodica primalo novčanu socijalnu pomoć, dok je u decembru 2020. godine ovu vrstu pomoći koristilo 1.439 porodica. Poređenja radi, u decembru 2019. godine novčanu socijalnu pomoć primala je 1.691 porodica u Subotici.

Kako objašnjavaju iz Centra za socijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rad, broj porodica koje primaju novčanu socijalnu pomoć u Subotici ne pokazuje značajna odstupanja poslednjih godina, ali da on oscilira tokom godine, jer je uslovljen vremenskim trajanjem ovog prava.

- U zavisnosti od broja radno sposobnih članova porodice, razlikujemo novčanu socijalnu pomoć u neograničenom i ograničenom trajanju. U neograničenom trajanju novčanu socijalnu pomoć dobijaju porodice bez radno sposobnih članova, odnosno porodice u kojoj je većina članova nesposobna za rad, a preispitivanje ovog prava vrši se svake godine tokom maja. Pravo na novčanu socijalnu pomoć u ograničenom trajanju prestaje nakon 9 meseci - navode iz Centra za socijalni rad, dodajući da su u našem gradu najbrojniji korisnici socijalne pomoći u ograničenom trajanju, prenosi subotica.com.

Ipak, to što ove godine nije došlo do značajnog porasta broja korisnika, ne znači da veliki broj porodica nema poteškoća da od svojih primanja obezbedi egzistenciju, a jedan od razloga zbog kojih ne mogu da ostvare pravo na novčanu socijalnu pomoć i tako postanu vidljivi u evidenciji, jeste niz uslova koje moraju da ispune da bi postali korisnici.

- Pravo na novčanu socijalnu pomoć pripada pojedincu, odnosno porodici koja svojim radom, prihodima od imovine ili iz drugih izvora ostvaruje prihod manji od iznosa novčane socijalne pomoći utvrđenog Zakonom o socijalnoj zaštiti, a konkretni uslovi za ostvarivanje prava su predviđeni odredbama od člana 81 do člana 91 - navode iz Centra za socijalni rad, objašnjavajući da postoje opšti i posebni uslovi za ostvarivanje ovog prava. - Pripadajući iznos novčane socijalne pomoći za pojedinca, odnosno porodicu, takođe se utvrđuje navedenim zakonom. Naime, osnovica za utvrđivanje visine novčane socijalne pomoći usklađuje se sa indeksom potpošačkih cena u prethodnih šest meseci, na osnovu statističkih podataka, dva puta godišnje, odnosno 1. aprila i 1. oktobra. Nominalne iznose novčane socijalne pomoći, zaokružene u dinarima, utvrđuje ministar nadležan za poslove socijalne zaštite, a iznos novčane socijalne pomoći određuje se prema skali, koja je za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici u visini osnovice 1, za svaku narednu odraslu osobu u porodici je od visine osnovice 0,5 a za dete do 18 godina je od visine osnovice 0,3.

Iz Centra socijalni rad dodaju da postoji i uvećana novčana socijalna pomoć, koja se utvrđuje tako što se pripadajući iznos novčane socijalne pomoći uvećava za 20 odsto, a pravo na nju imaju pojedinci koji su nesposobni za rad, odnosno porodice čiji su svi članovi nesposobni za rad i jednoroditeljske porodice, koje takođe moraju da ispune niz uslova propisanih Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.