Subotica: Okrugli sto na temu poverenja u institucije kada je u pitanju bilo koji oblik nasilja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2021, 12:27

Subotica: Okrugli sto na temu poverenja u institucije kada je u pitanju bilo koji oblik nasilja

Pokrajinski zaštitnik građana nastavio je danas organizovanje tematskih skupova na temu poverenja u institucije, kada je u pitanju bilo koji oblik nasilja. Posle Novog Sada Okrugli sto na tu temu održan je u Subotici, gradu kome se pojava i učestalost nasilja ne razlikuje od pokrajinskog ili republičkog proseka.

Kome prijaviti nasilje kada se isto desi? Da li građani imaju poverenja u nadležne institucije koje u tim situacijama treba da reaguju? Kako tu oblast reguliše zakon, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a kako to izgleda u praksi?

Na ova, ali i mnoga druga pitanja odgovore zajednički traže učesnici Okruglog stola koji je nakon Novog Sada održan i u Subotici. Pokrajinski zaštitnik građana, prof. dr Zoran Pavlović, kao organizator skupa ističe da je cilj da se sagleda problem, da se sačine zajednički zaključci i kroz njih unapredi ova oblast.

“Ovo nije nova tema, ovo nije ništa spektakularno što se nije već i ranije govorilo, ali je činjenica da se mora raditi preventivno. Rezultata rada neće biti bez preventivnog rada i pripremanja procedura po kojima ćemo svi morati da postupamo. Ne samo državni organi već i svi oni kojima je stalo do dobrobiti ne samo odraslih nego i onih koji su naša budućnost, a to su deca”, dodaje Pavlović.

Subotica je drugi grad u kome je Pokrajinski ombudsman organizovao Okrugli sto na ovu temu, koja je u istoj meri aktuelna u svim delovima naše zemlje.

“Mislim da imamo relativno dobre zakone koji regulišu ovu oblast, ali kao što je to i u drugim sferama našeg života, imamo problem u primeni tih zakona. Ovaj današnji dan je sigurno dobar zbog toga što će se ukazati na ovaj problem”, objašnjava dr Balint Pastor, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Subotice.

Pored predstavnika grada i institucije Pokrajinskog zaštitnika građana, učesnici Okruglog stola u Subotici bili su predstavnici policije, tužilaštva, suda, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, ali i medija, koji, kako je istaknuto, svojim profesionalnim i etičkim izveštavanjem mogu značajno doprineti edukaciji javnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.