Subotica: Međunarodni festival pozorišta za decu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2021, 09:17

Subotica: Međunarodni festival pozorišta za decu

U Subotici večeras počinje dvadesetosmo izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu. Predstave u okviru festivala biće odigrane uz prisustvo publike, ali uz strogo poštovanje aktuelnih epidemioloških propisa.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici jedan je od najznačajnijih festivala u region, koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce čiji je profesionalni rad posvećen najmlađima. U okviru takmičarskog programa ovogodišnjeg festivala, koji traje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do 24.septembra, biće odigrano 11 predstava iz čitavog sveta. Kako je objasnio selektor predstava Zoran Đerić, u konkurenciji su kako lutkarske, tako i dramske predstave.

„U ovom izboru koji ćemo imati prilike i ovde da vidimo moći će da se vide različite lukarske i opšte tradicionalne predstave za decu, ali i neka nova istraživanja i pokušaji da se uključe i digitalni mediji i kontakt predstave sa decom”, dodaje Đerić.

Festival prati i bogat prateći program, sa radionicama, izložbama i promocijama, ali svakako najznačajniji segment čini 12.Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu, za koji je prijavljeno 30 učesnika iz 16 zemalja.

„Imaju priliku pozorišni teoretičari na ovom festival kao jedinstvenu mogućnost da se sretnu sa onima koji stvaraju pozorišne predstave, i da tu na jednom istom mestu razmenjuju iskustva, jedni iz ugla teorije, a drugi iz ugla prakse”, objašnjava Marijana Prpa Fink, rukovodilac Međunarodnog foruma.

Na svečanom otvaranju festival, koje zakazano za 19 časova, biće uručene nagrade za životno delo "Mali princ", i to reditelju i glumcu Jovanu Caranu, i kreatorki lutaka, kostima i scenografije Ljudmili Konstantinovoj Hense iz Kazahstana. Posthumna nagrada za život posvećen stvalaštvu za decu pripala je istaknutom reditelju Dragoslavu Todoroviću.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.