Selekcija na Festivalu evropskog filma Palić bazirana na dokumentarcima o očuvanju životne sredine

Izvor: B92, 07.Sep.2020, 15:21

Selekcija na Festivalu evropskog filma Palić bazirana na dokumentarcima o očuvanju životne sredine

Ove godine 27. Festival evropskog filma Palić održava se od 12. do 18. septembra u Subotici i na Paliću, predstaviće selekciju ''Eco Dox'', gde su prisutni dokumentarci sa temom izazova očuvanja životne sredine.

Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 selekcija i programskih celina.

Selektor programa ''Eco Dox'' Igor Toholj odabrao je osam filmova koji će biti na repertoaru u Art bioskopu Lifka, od 13. do 18. septembra svakog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana u 16 časova.

U obrazloženju ovogodišnje selekcije Toholj je istakao da se izdvajaju filmovi pod snažnim ženskim rukopisom.

''Upravo rediteljke filmova „Kiruna, potpuno novi svet'', ''Kad je paradajz upoznao Vagnera'' i ''A sad se spušta veče'', pokazuju da kroz pravilan tretman i empatiju čak i obični ljudi iz naroda postaju veći od surovog života u kome su često samo statisti bez značajne uloge”, stoji u zvaničnom saopštenju selektora.

Autorsko polje interesovanja u ovom programu prostire se od dramatičnog apela za spas planete, posvete lepoti prirode i njene održivosti, do ukazivanja na ugrožene životinjske i biljne vrste, na zemji i pod vodom, što se nalazi u polju kreativnog dokumentarizma rediteljki, kako je naveo Toholj.

Film ''A sad se spušta veče'' Maje Novaković prikazuje gorko-slatki život dve starice koje žive izolovano u brdima istočne Bosne.

Češka autorka Greta Stocklaša režirala je film ''Kiruna, potpuno novi svet'', koji predstavlja portret utopijskog i distopijskog grada, ali i beskopromisnu refleksiju današnjeg društva.

Ostvarenje ''Kad je paradajz upoznao Vagnera'' grčke rediteljke Marijane Ekonomu je autentična socijalna priča o dvojici nesvakidašnjih Grka, koji prkose industrijskoj poljoprivredi tako što uzgajaju organski paradajz, uz zvuke Vagnerove muzike.

Na programu će biti i ''Tritonov vrt'' Dragana Stojmenovića, ''66 metara - podizanje nivoa mora'' nemačkog reditelja Aleksandera Lahla, ''Vukovi na granicama'' češkog autora Martina Pava, nemačko-austrijska produkcija ''Sem lepote'' Ervina Vagenhofera, i ''Sada'' Jim Rakete, iz Nemačke.

Festival evropskog filma Palić podržali su Evropska unija kroz program Kreativna Evropa medija, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine, Grad Subotica, kao i mnogi partneri.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.