Potpisan sporazum o unapređenju granične kontrole između Srbije i Mađarske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2022, 04:17

Potpisan sporazum o unapređenju granične kontrole između Srbije i Mađarske

Ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske, Nikola Selaković i Peter Sijarto, danas su u Subotici potpisali Sporazum kojim se na bolji način reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju između dve države.

Protok putnika i robe preko graničnih prelaza između Srbije i Mađarske u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju, ubuduće će biti brži i lakši.

To će omogućiti izmene i dopune Sporazuma o graničnoj kontroli koji su, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u ime Vlada dve države, u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici potpisali ministari spoljnih poslova Mađarske i Srbije, Peter Sijarto i Nikola Selaković.

"Ono što nas je navelo da danas potpisujemo ovakav sporazum je ozbiljan razvojni projekat koji se odvija između Mađarske i Srbije gde smo, u martu ove godine, mogli da prisustvujemo i otvaranju prve, uspešno okončane faze toga projekta, a to je izgradnja brze pruge koja će povezati naše dve prestonice, Beograd i Budimpeštu. Tom događaju su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban, a taj događaj zaista predstavlja ispisivanje svetlih stranica moderne istorije naša dva naroda", istakao je Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske zajednički su ocenili da je saradnja dve zemlje na istorijskom maksimumu, kao i obim ekonomske razmene koji je u prvoj polovini godine više nego udvostručen u odnosu na prošlu, i istakli da će ovaj sporazum omogućiti postizanje još boljih rezultata, a u interesu obe zemlje.

"Najveći poduhvat svih vremena, a to je modernizacija železničke pruge između Beograda i Budimpešte, napredovaće i u Mađarskoj. Radovi će otpočeti već od 1. avgusta. Moraćemo da odredimo jedan novi granični prelaz za železnički saobraćaj, gde ćemo moći da obezbedimo međunarodni promet robe, a taj promet će se dovijati preko graničnom prelaza Reske", najavio je Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske su istakli izuzetno dobru saradnju dve zemlje i u oblasti energetike.

Peter Sijarto je izjavio da polovina dnevnih potreba Mađarske za prirodnim gasom stiže u tu zemlju iz Srbije, a ministar Nikola Selaković je istakao da će skladištenje 500 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj za potrebe Srbije omogućiti da se naša zemlja lakše suoči sa energetskom krizom koja se očekuje na jesen i zimu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sastanak Selakovića i Sijarta u Subotici, potpisane izmene sporazuma o graničnoj kontroli

Izvor: RTS, 04.Jul.2022

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Subotici sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom. . U Gradskoj kući potpisane su izmene sporazuma između Vlada Srbije i Mađarske kojim se reguliše granična kontrola u drumskom,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.