SUBOTIČAKE BUNJEVAČKE NOVINE PROSLAVILE JUBILEJ: Ova manjinska zajednica važan deo istorije Subotice

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2022, 12:23

SUBOTIČAKE "BUNJEVAČKE NOVINE" PROSLAVILE JUBILEJ: Ova manjinska zajednica važan deo istorije Subotice

Bunjevci su intergalni deo Subotice.

Bunjevačke novine obeležile su danas izlazak 200. broja. Povodom značajnog jubileja organizovana je svečanost u prostorijama Otvorenog univerziteta.

Mesečnik koji izdaje Bunjevački informativni centar izlazi u kontinuitetu punih 17 godina.

- Trudimo se da sve ove godine da po kvalitetu i sadržaju budemo što bolji. Podršku dobijamo od Bunjevačkog nacionalnog saveta, kao i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << informisanje odakle se direktno i finansiramo. Od ove godine smo dobili više sredstava tako da ćemo moći da unapredimo kvalitet i Bunjevačkih novina i lista „Tandrčak“ – kaže Boris Bajić, direktor Bunjevačkog informativnog centra. – Grad je naš partner u informisanju i bunjevački je u službenoj upotrebi u Subotici, navodi portal Subotica.com.

Po rečima urednika Nikole Stantića jako je značajno da bunjevačka zajednica ima novine koje su kvalitetne i koje se bave aktuelnim temama.

- Kako kažu oni koji se bave proučavanjem istorije Bunjevaca, ovo su druge novine po dužini izlaženja u kontinuitetu. Imamo teme koje se tiču naše zajednice ali i one koje su zanimljive za sve i svi koji ih uzmu u ruke mogu da nađu nešto za sebe – ističe Stantić. – Trudimo se da iz broja u broj budemo inovativniji, dali smo više prostora mladima, onima koji će doći posle nas. Postoje mnogo ljudi koji su pomogli ali ja bih izdvojio Nikolu Babića, koji je bio na čelu Saveta kada su osnovane, Suzanu Kujundžić Ostojić, koja je godinama bila urednica i zahvaljujući kojoj su novine dobile ovakvu formu, i Mirka Bajić, koji je bio direktor BIC-a.

Nekome se možda čini da je 200 brojeva malo, ali to je, po mišljenju Suzane Kujundžić Ostojić, 200 meseca informisanja o aktivnostima bunjevačke zajednice.

- Da smo bili na dobrom putu pokazuje to što smo prošle godine dobili jezik u službenoj upotrebi u Subotici. A nama Bunjevcima je Subotica ono što je Srbiji Beograd, grad gde se okupljamo, radimo, živimo – poručuje Suzana Kujundžić Ostojić. – Radujem se svakom broju. Nadam se da ljudima koji rade neće ponestati entuzijazma da privuku čitaoce. Nacionalni savet će uvek podržavati Bunjevačke novine, jer je informisanje u svakom vidu i obliku izuzetno važno.

Značajan jubilej Bunjevačkim novinama čestitala je Jasmina Stevanović, sekretar sekretarijata za društvene delatnosti.

- Nema puno subotičkih glasila koja imaju ovakav kontinuitet. Bunjevačke novine karakterišu tri stvari. Informisanje u ovim novinama bio je začetak standardizacije jezika, druga stvar je tradicija, jer čuvaju i neguju kulturu i treća stvar je pobeda, a to je uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu. To nije samo vaša pobeda već i svih nas koji smatramo da različitost spaja – naglasila je Jasmina Stevanović.

Više vesti o Subotici možete pogledati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.