U Gradskom muzeju u Subotici restaurirana monumentalna slika baroknog majstora Sensera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2020, 10:29

U Gradskom muzeju u Subotici restaurirana monumentalna slika baroknog majstora Sensera

Slika baroknog majstora Paulusa Antoniusa Sensera, na kome je prikazana scena iz Biblije, 70 godina je provela na tavanu biskupije u Pečuju. Nakon što je restaurirana u Gradskom muzeju u Subotici, ponovo se našla pred očima javnosti, kao ključni eksponat na međunarodnoj izložbi dela ovog majstora baroka.

"Čudotvorno umnožavanje hlebova", monumentalno delo inspirisano scenom iz Novog zaveta, osječko-pečujski barokni majstor Paulus Antonius Senser, naslikao je krajem 18. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veka.

Delo impresivno lepotom, ali i veličinom od šest puta tri mesta, sve do 1950. godine krasilo je trpezariju Pečujskog seminara, a onda je sklonjeno na tavan arhiva Biskupije, gde je provelo punih 70 godina. Zahvaljujući dr Žužani Pap Korhec, restauratorki Gradskog muzeja u Subotici, ovoj slici vraćen je stari sjaj.

"Ova slika je jedinstvena i po tome što sadrži autoportret slikara koji nije imao običaj čak ni da potpisuje svoja dela. U desnom uglu ove slike on je naslikan kako sedi, držeći u rukama četkicu kojom na tablici ispisuje kome je darovao ovo delo", kaže dr Žužana Pap Korhec, restauratorka Gradskog muzeja u Subotici.

Slika je imala brojna oštećena, od kojih je neka nanelo vreme, a neka i nestašluci mališana iz Pečujskog seminara. Doktor Žužana Pap Korhec restaurirala ju je punih šest meseci, a povratak njenog staroj sjaja i ponovni izlazak tog i još 14 dela Paulusa Antoniusa Sensera pred oči javnosti, rezultat su međunarodne saradnje Gradskog muzeja u Subotici sa institucijama iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

"Na ovoj izložbi prikazane su još četiri slike Paulusa Antoniusa Sensera koje su stigle iz Župne crkve "Svetog trojstva" iz Šikloša. Osim tih slika iz Mađarske, tu su prikazana i njegova dela koja su pozajmljena iz Osijeka u Hrvatskoj i Visokog iz Bosne i Hercegovine, a još dve slike doneli smo iz Franjevačkog samostana iz Bača", kaže dr Žužana Pap Korhec.

Ostvarenja baroknog majstora Paulusa Antoniusa Sensera, krasiće zidove Gradskog muzeja u Subotici sve do početka septembra, nakon čega će biti prikazana i u Pečuju, dok će restaurirano delo "Čudotvorno umnožavanje hlebova", posle više decenija, biti vraćeno na originalno mesto.


Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.