Predstava Radovanka III u kojoj glume slepi i slabovidi iz Subotice, pomera granice ljudskih mogućnosti

Izvor: Luftika.rs, 03.Dec.2022, 14:05

Predstava Radovanka III u kojoj glume slepi i slabovidi iz Subotice, pomera granice ljudskih mogućnosti

Za neke ljude ne postoje ograničenja, pa čak ni kada im je priroda uskratila jedno čulo. U to su se uverili Novosađani juče (2.12.) u Pozorištu mladih, uživajući u predstavi Radovanka III, u izvođenju Udruženja slepih i slabovidih Subotice.
Vladali su scenom kao da su u svom domu, tekst su izgovarali prirodno, u onim delovima predstave gde se smejala publika, smejali su se i oni…Opušteni, nepretenciozni, jednostavno su se igrali i publika je u tome istinski uživala.
Foto: >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Luftika Ljudi u pravom smislu Reditelj predstave Branislav Trifković, inače i sam subotički glumac, objašnjava za Luftiku, kako je došao na ovu sjajnu ideju da radi predstavu sa slepim osobama.
– Kroz razgovor sa Majom Gvozdenović koja je psiholog, došao sam na ideju da probam da uradim prestavu sa ljudima iz Udruženja slepih i slabovidih Subotice. Bio sam prijatno iznenađen koliko brzo su naučili tekst, kako su vredno radili i vrlo brzo mi je postalo jasno da će to biti jedna veoma ozbiljna predstava. Najlepše od svega je to što sam kroz rad na ovoj predstavi upoznao „ljude“ u pravom smislu te reči, iskren je Trifković.
Foto: Luftika Karmelina harizma presudila Reditelj je prvobitno zamislio da rade komediju Dušana Kovačevića „Radovan Treći“, ali je harizma i energija Karmele Kurtović presudila u korist žena, pa je glavni lik u ovoj predstavi Radovanka, a ne Radovan.
– Kada sam došao u Udruženje i upoznao članove budućeg ansambla, odmah sam shvatio da ja već imam glavnu glumicu Karmelu Kurtović i odlučio da će to biti predstava „Radovanka Treća“.
Glavna glumica Karmela Kurtović, bila je vrlo uzbuđena posle novosadske premijere.
– Već smo predstavu igrali u Subotici u svom gradu, ali smo imali tremu kako će nas prihvatiti Novosađani. Bojali smo se da ne zaboravimo tekst, ali je sve dobro ispalo i vrlo smo srećni što je publika dobro reagovala, priča Karmela i dodaje da se nada pozivu za gostovanje i iz drugih gradova.
Foto: Luftika Bez ikakve novčane pomoći Prestava „Radovanka Treća“, rađena je bez ikakve finansijske pomoći, potpuno volonterski, sa pravim umetničkim zanosom. Odigrana je besplatno, a Udruženje slepih i slabovidih Subotice, platilo je troškove prevoza do Novog Sada.

U predstavi pored Karmele Kurtović, igraju još i Mića Grba, Marina Gencel, Tajana Bulajić, Ivica Antolović, Nikola Dukić, Radica Stojčevska, Marica Kovačević. Stručni saradnik je Maja Gvozdenović, plakat je delo Ratke Lugumerski Teber, a pored režije Branislav Trifković je bio zadužen i za izbor muzike.
„Cat Claw“ legendarnog Baneta Kerca stiže u Pozorište mladih da raspameti Novosađane

Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.