Izvor: RTS, 12.Avg.2022, 10:33

Poljoprivrednici nastavili proteste, čekaju odgovor na zahteve

Poljoprivrednici u Novom Sadu, Subotici i Rači nastavili su proteste nezadovoljni ponudom koju su dobili od predstavnika vlasti.
U Novom Sadu blokirana je ulica kod zgrade Pokrajinske vlade i deo puta ka Varadinskom mostu.

Koordinator inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenac kaže da su pregovori počeli dobro, ali da su "zapeli"
Čekaju odgovor, napominje Slankamenac, i dodaje da još nešto treba da se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razmotri sa Ministarstvom finansija i još nekim ministarstvima.
"Počinje blokada Sombora, Titelskog mosta. Sada smo u fazi čekanja, nismo zadovoljni ni mi ni oni", ističe Slankamenac.
I subotički poljoprivrednici nastavili su protestno okupljanje ispred Gradske kuće.
Oni su i protestnom vožnjom traktora kroz grad podržali zahteve nezadovoljnih vojvođanskih paora. Od lokalne samouprave traže pomoć zbog suše.

"Nas bi zadovoljilo kada bi Grad proglasio stanje elementarne nepogode zbog suše i da se ukine plaćanje za odvodnjavanje", kaže Miroslav Matković, inicijator protesta poljoprivrednika u Subotici.
Oko 12.30 subotički poljoprivrednici traktorima su blokirali ulaz u Štrosmajerovu ulicu iz pravca Matije Gupca. Kažu da će saobraćajnica biti blokirana sat vremena i da se propuštaju vozila policije, hitne pomoći, trudnice i osobe sa invaliditetom.
Paori i dalje traže zajednički sastanak sa gradonačelnikom, a on im je ponudio sastanak sa petočlanom delegacijom, što nisu prihvatili.

I poljoprivrednici iz Rače, koji su juče ujutru traktorima blokirali saobraćaj ispred Opštine i Karađorđevu ulicu, nastavili su protest.
Tokom noći, kako kažu, pridružili su im se ratari iz Batočine i predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije iz Jagodine.
Nezadovoljni su pregovorima sa Vladom, koja, kako kažu, nije uvažila njihove najvažnije zahteve oko cene suncokreta i subvencija za gorivo. Poručuju da ostaju na blokadi do ispunjenja zahteva.

U razgovoru sa predsednikom opštine, dobili su odgovor da će im lokalna samouprava pomoći merama iz njene nadležnosti, ali da su njihovi zahtevi u ingerenciji Vlade. 
Poljoprivrednicima je ponuđena otkupna cena za suncokret od 535 evra, a oni traže 700 evra po toni.
Vladi su poslali nove zahteve i još čekaju odgovor, izjavio je predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika u Srbiji Radoslav Adamović.
Precizira da je reč o sedam već postojećih zahteva, koji su izmenjeni u smislu preciznijeg definisanja i traženja garancija.
Vlada je ukinula zabranu izvoza ulja, akcize na derivate smanjila je 10 odsto.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.