Izvor: RTS, 05.Mar.2021, 18:00

Pokrenut postupak da bunjevački postane službeni jezik u Subotici

Skupština grada Subotice juče je pokrenula postupak izmene Statuta grada kako bi se omogućilo uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu u lokalnoj samoupravi.
Bunjevci na prostorima Vojvodine žive više od tri i po veka. Prema popisu iz 2011. godine, u Srbiji živi 16.700 pripadnika bunjevačke nacionalne manjine, najviše u Subotici – 13.500. Ova zajednica od 2003. ima svoj Nacionalni savet koji je od osnivanja radio na standardizaciji bunjevačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jezika.

U Savetu navode da je bunjevački jezik standardizovan 2017. godine, a da Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma daje mogućnost da jezik nacionalne manjine bude u službenoj upotrebi u lokalnim samoupravama gde njeni pripadnici žive.
U Subotici je to već odavno učinjeno sa hrvatskim i mađarskim.
Nastava na bunjevačkom jeziku izvodi se u 12 osnovnih i tri srednje škole u Subotici, a od prošle godine su, za 300 đaka koji pohađaju nastavu na bunjevačkom, obezbeđeni i odgovarajući udžbenici.
Uz standardizovan jezik na kojem se uči u subotičkim školama, bogatu tradiciju i kulturu, informativni centar, bunjevačka zajednica u Srbiji smatra da je krajnje vreme da bunjevački postane službeni jezik u Subotici.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.