Izvor: Novine novosadske, 26.Jul.2012, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petomesečni zatvor za novinara zbog uvrede vođi “Pokret 64 županije”

Šezdesetdevetogodišnji Laslo Šaš provešće u zatvoru 150 dana jer je sud ocenio da je u rubrici Pisma čitalaca u listu “Mađar so”, uvredio Lasla Torockaja, koji je ranije označavan kao vođa ekstremističkog mađarskog pokreta “64 županije”. Laslo Šaš, povremeni saradnik više listova na mađarskom jeziku, sam se javio na izdržavanje ove zatvorske kazne pošto nije imao novca da plati 150.000 dinara na ime sudske presude za uvredu Torockaja, piše Politika. Presudom Osnovnog suda >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << u Subotici od 4. februara 2011. godine Šaš je proglašen krivim za krivično delo uvrede pošto je u tekstu objavljenom u listu “Mađar so”, u rubrici Pisma čitalaca 24. aprila 2007. godine uvredio Torockaja, vođu pokreta “64 županije”.

Kako kaznu nije uplatio u roku od osam meseci, Osnovni sud je 24. aprila ove godine doneo rešenje kojim mu se novčana kazna preinačuje u zatvorsku u trajanju od 150 dana. Pre odlaska u zatvor nekadašnji saradnik listova “Mađar so” i “Het nap” više puta je ponovio da nema novca za kaznu s obzirom da nije stekao penziju, da nema prihoda i da on i supruga žive od njene skromne penzije. Sud je Šaša kaznio po tužbi Lasla Torockaja, vođe “64 županije”, desnog ekstremističkog pokreta kako ga kvalifikuje MUP Srbije, iz Mađarske.
Kako stoji u presudi, Šaš je kriv što je napisao da je Laslo Torockai dvoličan, da je posredstvom Saveza vojvođanskih Mađara postao nepoželjan pred srpskim vlastima, da se čudi što su ga uopšte pustili iz Republike Mađarske, da je prilikom opsade televizije u Mađarskoj bio huškač, da ga čudi da nije čuo o ponovnom hapšenju Torockaja, već o njegovom zahtevu o isplati 10 miliona forinti štete, te da se na internet-strani “Kapu” posetioci mogu uveriti kako čovek može da se sroza. Sud je ocenio je Šaš bio svestan da su ove rečenice uvredljive ali da ih je i pored toga objavio.
Šaš je na sudu rekao da je izneo uvrede na račun Torockaja jer je tako želeo da zaštiti mađarsku omladinu od štetnog uticaja ekstremista iz “64 županije”, koji se zalažu za obnovu “velike Mađarske” u granicama od pre Prvog svetskog rata, kada je Austro-Ugarskoj Monarhiji pripadala i Vojvodina. Sud nije uvažio ovaj argument optuženog. Na izrečenu presudu žalili su se i Šaš, kome je u međuvremenu preminuo advokat i nije imao novca za drugog, ali i Torockaj, a Apelacioni sud u Novom Sadu je 19. aprila 2011. odbio obe žalbe i potvrdio presudu Osnovnog suda u Subotici.
Laslu Torockaju je od 2008. do 2010. godine bio zabranjen ulazak u Srbiju, pa je i to bio jedan od razloga dugog trajanja sudskog postupka protiv Lasla Šaša.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Novine novosadske...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.