Opstaje železnička linija između Subotice, Sente i Kikinde

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2018, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opstaje železnička linija između Subotice, Sente i Kikinde

Zahvaljujući subvenciji pet lokalnih samouprava sa severa Srbije opstaće železnička linija između Subotice, Sente i Kikinde. Sufinansiranje prevoza bilo je neophodno za opstanak linije, a opstanak linije je opet neophodan preduslov za rekonstrukciju pruge između Subotice i Kikinde. Građani Sente pozdravljaju ovakvu odluku pošto im je prevoz vozom tri puta jeftiniji u odnosu na autobus.

U pet do dvanaest sa železničke stanice u Senti polazi jedan od tri dnevna voza za Suboticu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vikendom ih je jedan manje, a da gotovo u pet do dvanaest čelnici pet opština sa severa Srbije nisu preuzeli da subvencionišu saobraćaj na pruzi Subotica – Kikinda - ne bi opstao ni jedan. Ovako, sa više od pet miliona dinara, od čega najviše, po dva godišnje, izdvajaju Subotica i Senta, saobraćaj će opstati.

Za Sentu je veza ka Subotici veoma značajna s obzirom da senćani u pogledu školovanja i posla gravitiraju ka Subotici. Sada kada je linija opstala, smatraju da zaslužuju i nove termine polazaka vozova, prilagođene učenicima.

"Senti drugi alternativni pravac prema Subotici je duži, znači preko Kanjiže ili preko Tornjoša. To je jedna stvar, a drugo ovo je najekonomičnije putovanje između Subotice i Sente – najkraći put, to je četrdeset kilometara, a drugo i najjeftiniji"- kaže predsednik Opštine Senta Rudolf Cegledi.

Karta između Subotice i Sente košta stotinu osamdeset i pet dinara. Za taj novac u Subotici možete da platite taksi od kuće do svog radnog mesta. Stoga i ne čudi da su se čelnici pet opština severa Srbije da sufinansiraju opstanak ove železničke linije, koja je opet neophodan preduslov za njenu obnovu.

"U planovima Infrastrukture Železnice Srbije iduće godine planirano je da se ova pruga obnovi. Sa tom obnovom i rekonstrukcijom moći će putnički vozovi da saobraćaju sa brzinom od osamdeset kilometara na sat", kaže državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva i infrastrukture Imre Kern.

U odnosu na autobus, putovanje vozom između Subotice i Sente je skoro tri puta jeftinije. Ali se to ne može reći i za vreme putovanja, pošto voz put od četrdesetak kilometara prelazi za skoro sat i po.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.