Odbijena žalba tužilaštva na Subotićevo jemstvo

Izvor: Press, 31.Jul.2013, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijena žalba tužilaštva na Subotićevo jemstvo

Po nalaženju Apelacionog suda, ne mogu se prihvatiti žalbeni navodi Tužilaštva da je neprihvatljiva izjava (neophodna za ukidanje pritvora uz jemstvo) koju je Subotić dao pred nadležnim organom Švajcarske - notarom, pošto je Subotić odmah po dolasku u Srbiju 29. jula pred Specijalnim sudom ponovio obećanje da se neće kriti i da bez odobrenja suda neće napustiti boravište.

"Kako je ova izjava data pre odlučivanja pred drugostepenim sudom u postupku po žalbi, na taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << način je potvrđena izjava koju je okrivljeni dao pred nadležnim organom Švajcarske", navodi se u obrazloženju odluke.

Apelacioni sud takođe navodi da je Specijalni sud je pravilno zaključio da se Subotićevo prisustvo može postići zamenom mere pritvora jemstvom, imajući u vidu da je krivični postupak protiv njega za šverc cigareta ušao u sedmu godinu, da je došlo do ukidanja prvostepene osuđujuće presude (kojom je Subotić bio osuđen na šest godina zatvora), i da je glavni pretres iznova otpočeo, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Takođe je došlo promene pravne kvalifikacije krivičnog dela koje se Subotiću stavlja na teret, odnosno izvršenje krivičnog dela zloupotreba službenog položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu za koje je zaprećena blaža kazna, nego za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je prvostepenom presudom oglašen krivim, dodaje se u obrazloženju odluke.
Subotić se tereti da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizickim licima. Tako je na štetu budžeta grupa stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona americkih dolara.

To su radili uz pomoc službenika Savezne uprave carina koji su omogucili ulazak teretnih kamiona sa cigaretama bez ikakvog evidentiranja. Potom su cigarete prevozili i skladištili ih u više magacina po Srbiji, a zatim ih preprodavali.

Subotić je bio na crvenoj Inerpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija, pošto je u bekstvu od 2006. kada je pokrenut krivični postupak protiv njega, ali slobodno živi i radi u Švajcerskoj.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Jedina obaveza – da se pojavi na suđenju

Izvor: Politika, 31.Jul.2013

Stanko Subotić je pre polaganja jemstva dao izjavu pred nadležnim organom u Švajcarskoj koja je overena, da se neće kriti i da će se odazivati na svaki poziv suda..Biznismen Stanko Subotić Cane vratio se u Srbiju i na slobodi će čekati početak ponovljenog suđenja za šverc cigareta koje treba...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.