Odao ih cvrkut ptica – sprečeno krijumčarenje pevajućih papagaja

Izvor: RTS, 23.Sep.2019, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odao ih cvrkut ptica – sprečeno krijumčarenje pevajućih papagaja

Carinici su u saradnji sa policijom 22. septembra 2019. godine na prelazu Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja čak 36 pevajućih papagaja.
Ptice su otkrivene u "pasatu" subotičkih registarskih oznaka kojim su se četvorica putnika u Srbiju vraćala iz Slovačke.

Automobil se kretao u traci obeleženoj zelenim semaforom – što znači da putnici nemaju ništa da prijave za carinjenje, što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su službenicima i rekli kada su zaustavljeni radi rutinske kontrole.
Međutim, kada je auto zaustavljen iz automobila se začuo cvrkut ptica zbog čega su odmah upućeni na detaljan pregled u garažu.
Tada je otkriveno da su ptice bile zarobljene u tri zatvorene putne torbe od kojih su se dve nalazile između prednjih i zadnjih sedišta, a jedna kod suvozačevog sedišta.
Upravo se suvozač, 61-godišnji penzioner iz Subotice i prijavio kao vlasnik 36 krijumčarenih papagaja, od kojih su najbrojniji bili svetložuti (15 komada), ali je bilo i crvenih (9), šarenih (7), plavih (3) i jedan beli.
Carinici su odmah o otkrivenim pticama obavestili dežurnog veterinarskog inspektora koji je konstatovao da se radi o tzv. pevajućim papagajima iz porodice ''Psephotus Haematonotus'', koji su potom predati radniku ZOO vrta iz Subotice.
Ova vrsta papagaja je jedna od najbrojnijih u Australiji. Životni vek im je oko 15 godina, otporni su na niske temperature i bolesti.
Vrlo su poželjni kao kućni ljubimci, jer se oglašavaju prijatnim cvrkutom, zbog čega ih i nazivaju ''kanarincima u telu papagaja''.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Batrovcima otkriveni municija za gasni pištolj i devize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2019

Carinici su u saradnji sa policijom 21. septembra 2019. godine na prelazu Batrovci sprečili pokušaj krijumčarenja municije za gasni pištolj i 10.000 neprijavljenih evra...Prekršaj je otkriven u večernjim časovima kada je na ulaz u Republiku Srbiju pristigla ''dačija'' nemačkih registarskih oznaka...U...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Carinici u albanskom autobusu otkrili opremu za uzgoj marihuane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2019, 10:06

U noći između 22. i 23. septembra na graničnom prelazu Horgoš sprečeno je krijumčarenje opreme dovoljne za čitavu laboratoriju za uzgoj marihuane...Kada je na prelaz u nedelju uveče pristigao autobus albanskih registarskih oznaka koji je iz Brisela prevozio putnike ka Tirani, dežurni carinici...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.