Jasna Vojnić nova predsednica Hrvatskog nacionalnog veća

Izvor: B92, 05.Dec.2018, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jasna Vojnić nova predsednica Hrvatskog nacionalnog veća

Jasna Vojnić izabrana je za novu predsednicu Hrvatskog nacionalnog veća (HNV), na sednici tog tela u Subotici, javlja subotica.info.

Kako navodi, reč je o telu koje predstavlja hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji.

Vest o izboru nove predsednice HNV prenela je i hrvatska agencija Hina, ističući da je Vojnićeva, inače psiholog iz Subotice, najavila da će "HNV ravnomerno razvijati institucije u svim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sredinama u kojima živi hrvatska manjina".

Ona je dodala da će HNV predstavljati sponu s katoličkom "crkvom, matičnom domovinom, većinskim narodom i svim drugim nacionalnim manjinama u Srbiji".

"Veće mora nastojati da stvori uslove da naše porodice imaju razloga da ostanu da žive ovde", rekla je ona.

Vojnić je dodala da će ulaganje u obrazovanje biti među njenim prioritetima, ali je napomenula da ni područja kulture, informisanja i zvanične upotrebe jezika neće biti zanemarena.

Ona je peta predsednica HNV od uspostavljanja tog tela 2002. godine i prva žena na čelu te institucije manjinske samouprave Hrvata u Srbiji. Na čelo HNV dolazi s mesta savetnice bivšeg predsednika HNV, zadužene za razvojne projekte, uglavnom u području obrazovanja.

HNV je telo koje zastupa oko 58.000 Hrvata u Srbiji, u oblastima obrazovanja, informisanja, kulture i službene upotrebe hrvatskog jezika, a finansira se uglavnom iz budžeta Republike Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.